FŐZELÉKEK BROKKOLIBÓL 5.

BROKKOLI KRÉMLEVES/FŐZELÉK
Hozzávalók:
500 g brokkoli, 3 szál sárgarépa, 3 nagyobb krumpli, vegeta, tejszín
Elkészítése:
Mindent megfőzök, össze turmixolom, végén visszarakom rotyogni a kevéske tejszínnel!

CURRYS TEJSZÍNES BROKKOLI FŐZELÉK
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 6 dkg margarin, 2 ek liszt, 1,5 dl tejszín, csomag petrezselyemzöld, só, frissen facsart citrom leve, törött bors, curry
Elkészítése:
A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük szét, szárát pedig kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A brokkoli zsenge, virág részeit metéltre vágjuk és átfuttatjuk a felhevített margarinon a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt. Hozzáadjuk a lisztet, és kissé lepirítjuk. Világos vajas rántást készítünk, majd kihűtjük. Vegetával ízesített vízben félig puhára főzzük a brokkoli szárat. Ekkor hozzáadjuk a rózsákat, s ha megpuhult, tejszínnel simára kevert rántással sűrítjük. Kiforraljuk és szűrt citromlével, borssal, curryvel ízesítjük és utána ízesítünk. Rostonsült halakhoz, csirkéhez köretként fogyasszuk.

KARFIOL-BROKKOLI FŐZELÉK GOMBÁVAL
Hozzávalók:
kelvirág 480 g, brokkoli 480 g, gomba (laska) 240 g, olaj 0.04 l, só (tengeri) 12 g, petrezselyemzöld 0.4 cs, tönkölyliszt 40 g, vöröshagyma 40 g
Elkészítése:
Az olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott laskát, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett kelvirágot és brokkolit.
Sózzuk, vízzel felöntjük, és félpuhára főzzük, behabarjuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és kiforraljuk.


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A BROKKOLI


