Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 10.

2020.02.28

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

SPANYOL BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 húsleveskocka, 30 dkg zöldpaprika, só,1 csokor metélőhagyma (snidling)

Elkészítése:
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk, a megvagdalt vöröshagymát megpirítjuk rajta, a paradicsompürét beletesszük, és vízzel felengedve a húsleveskockát beledobjuk.
Ha már elolvadt, a kockákra vágott burgonyát, az ugyancsak kockákra vágott paprikát belerakjuk, és ha a szalonna nem volt elég sós, utána sózzuk.
Lassú tűzön megfőzzük, majd rövid lére sütve, a tetejét metélőhagymával sűrűn meghintve tálaljuk.

 

 

SZALONNÁS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg apró szemű burgonya vagy újburgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 1 húsleveskocka, só, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy sós vízben puhára főzzük, és leszűrjük.
A szalonnát felszeleteljük, becakkozzuk, és ropogósra sütjük.
A szalonnaszeleteket kivesszük és félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük, 1/2 liter krumpli-főző vízzel felengedjük, vagy közönséges vízzel, amelyben a leveskockát feloldottuk.
A megpuhult burgonyát belerakjuk, és borssal meghintve néhány percig együtt pároljuk.
Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk a ropogós szalonnaszeleteket.

SZÓJÁS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 3-4 babérlevél, só, ecet, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk.
Annyi hideg vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi, sóval, babérlevéllel együtt.
Ha a burgonya puha szójalisztet egy kevés főzelékkel simára keverjük, beleöntjük a főzelékbe az olajjal együtt, takaréklángon 10 percig forraljuk, ízlés szerint ecettel ízesítjük, tejföllel keverve tálaljuk.
Készíthetjük majoránnával babérlevél helyett.

TEJFÖLÖS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 40 g zsír, 40 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, 40 g hagyma, petrezselyem zöldje, só, 1 babérlevél, törött bors, ecet

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát megmossuk, karikára vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük.
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, és az apróra vágott zöldpetrezselymet meg a hagymát megpirítjuk benne.
Megborsozzuk, és összekeverjük a félpuhára főtt burgonyával.
Beledobunk egy babérlevelet, és készre főzzük.
Végül belekeverjük a tejfölt, és ecettel ízesítjük.

TEJFÖLÖS-PAPRIKÁS ÚJBURGONYA-FŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, 80 g zsír, 20 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, csontlé vagy víz, 40 g hagyma, só, 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítése:
Az újburgonyát megáztatjuk vízben, ledörzsöljük, megmossuk, és a nagyobbját kettévágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, belekeverjük a burgonyát, felöntjük csontlével vagy vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.
Tálalás előtt behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, és még egyszer felforraljuk.

TEJFÖLÖS ÚJBURGONYA-FŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg újburgonya, diónyi zsír, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, 2 evőkanál liszt, só

Elkészítése:
Az újburgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk.
A hagymát megreszeljük, és a felhevített zsírba tesszük, kissé pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát, kevés vízzel fölengedjük, belekeverjük a kockára vágott burgonyát, megsózzuk, rövid lében puhára pároljuk.
A tejfölt elkeverjük a liszttel, kevés hideg vízzel fölengedjük, és a burgonyára szűrjük.
Elkeverjük, jól kiforraljuk és frissensültekkel, vagdalthús pogácsával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.