Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 11.

2020.03.26

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

TEJSZÍNES BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
80 dkg nyers burgonya tisztán mérve, 6 dl tej, 2 dl tejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér-bors

Elkészítése:
A burgonyát hámozás után egyforma kis kockákra aprítom, és a tejet ráöntve megsózom, majd puhára főzöm.
A tejszínbe belekeverem a lisztet és a törött fehér-borsot, ezután folytonos keverés közben besűrítem vele a tejes burgonyát, végül meghintem a megmosott és finomra aprított petrezselyemzölddel.
Ötpercnyi forralás után lezárom alatta a lángot.
Natúrszelet a hozzáillő feltét.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc

 

 

TOJÁSOS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 4 tojás, 1 ek zsír, 2 ek liszt, só, paprika

Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, zsírban üvegesre pároljuk.
Elkészítése: Paprikával megszórjuk, és a kockára vágott burgonyát belekeverjük.
Pár percig pirítjuk, kevergetve, majd sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi.
Lefedjük, és puhára főzzük.
A lisztet a tejföllel és a tejjel simára keverjük.
A főzeléket behabarjuk, kiforraljuk és a felvert tojásokat villával kevergetve, belecsorgatjuk, s a tüzet lezárjuk alatta.

VASI MAJORÁNNÁS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
12 nagyobb burgonya, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát karikára szeleteljük, annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi.
A zsírból, a liszt egy részéből zsemleszínű rántást készítünk, a hagymát finomra vágjuk, a rántásban elkeverjük, kicsit pirítjuk, hideg vízzel fölengedjük, felforraljuk, és a puhára főtt burgonyához öntjük.
Hozzátesszük a majoránnát.
A tejfölt elkeverjük a maradék liszttel, és hideg vízzel hígítva a forrásban lévő burgonyára öntjük.
Jól kiforraljuk, megízleljük, ha kell, sóval, majoránnával ízesítjük.
Sertéssültet adunk hozzá.

VASI SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
10-12 burgonya, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 babérlevél, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál színes paprika, 2 evőkanál ecet, 2 szál borsikafű, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, és kockára vágjuk.
Annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, hozzátesszük az egészben hagyott hagymát, a babérlevelet és a borsikafüvet.
Fedővel letakarva puhára főzzük.
A zsírból, a liszt feléből barnára pirított rántást készítünk, és az apróra vágott fokhagymát elkeverjük benne.
Belekeverjük a paprikát, és azonnal hideg vízzel fölengedjük.
Jól elkeverjük, és a megfőtt burgonyához szűrjük.
A rántást a burgonyában elkeverjük, a hagymát és a babérlevelet kivesszük.
Az ecetet kevés vízzel fölhígítjuk, a maradék liszttel behabarjuk, mintha tejfölös habarást készítenénk, és a főzelékhez szűrjük.
Még egyszer jól elkeverjük, kiforraljuk, és ha kell, ecettel vagy sóval ízesítjük.
Pirított vagy kövesztett, abált házi sonkát adunk hozzá, de főtt hússal is tálalható.

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.