Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 7.

2019.05.29

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KAPROS, TEJFÖLÖS ÚJBURGONYA-FŐZELÉK
Hozzávalók:
1.20 kg újburgonya, 1 csomó friss kapor, 10 dkg vöröshagyma, 6 dkg zsír vagy étolaj, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, KNORR Delikát ételízesítő

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Megfelelő edénybe tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi a burgonyát ellepi. Felforraljuk, majd takaréklángon tovább főzve beletesszük az összevágott friss kapor egyik felét, az ételízesítőt és egy egészben hagyott kis fej vöröshagymát.
Ez utóbbit a főzelék elkészülésekor majd eltávolítjuk.
Közben a zsírból, vagy olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk, a tűzről levéve hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük.
Amikor a burgonya megfőtt, az elkészített rántással besűrítjük, és beletesszük a kapor másik felét. Néhány percnyi lassú forralás után tálalhatjuk. Elkészítési idő: 45 perc

 

 

KÁPOSZTÁS-TEJFÖLÖS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya, 200 g savanyú káposzta, 80 g füstölt szalonna, 40 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, 4-5 tojás, só, 1 babérlevél

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. Forró sós vizet öntünk rá, és félpuhára főzzük. A savanyú káposztát kifacsarjuk, apróra vágjuk, és megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és a szalonnapörcöket kiszedjük belőle. A zsírjából meg a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, és a babérlevéllel simára főzzük.
Belekeverjük az elhabart tejfölt, a megfőtt burgonyát és káposztát, és még egyszer átforraljuk.
Tükörtojással és a szalonnapörccel meghintve tálaljuk.

KOLBÁSZOS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 200 g füstölt kolbász, 30 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, só, törött bors, 1 babér-levél, egy kevés cukor

Elkészítése: A meghámozott és megmosott burgonyát kockára vágjuk. A füstölt kolbászt lehéjazzuk, karikára vágjuk, és a burgonyával együtt egy kevés vízben föltesszük főni, megsózzuk, törött borssal meg babérlevéllel fűszerezzük, és fedő alatt puhára pároljuk.
Végül besűrítjük a liszttel elhabart tejföllel, átforraljuk, és tetszés szerint egy kevés cukorral, esetleg ecettel ízesítjük.

KRUMPLIFŐZELÉK GOMBÁSAN - FELVIDÉK
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 3 dkg szárított vagy 20 dkg friss gomba, 5 dkg füstölt szalonna, 1 ek zsír, 8 dkg sima liszt, 2,5 dl tejföl, 5 dl víz, 1 fej hagyma, só, 1 babérlevél, ecet, egy kevés cukor Elkészítése:
A szárított gombát forró vízben megmossuk, apróra vágjuk, és sós vízben egy babérlevéllel megfőzzük. A friss gombát csak megtisztítjuk, megmossuk és összevágjuk. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Az apró kockára vágott szalonnát a zsírral együtt megolvasztjuk, a liszttel világos rántást készítünk belőle, és megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Belekeverjük a gombát, átforraljuk, és behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel.
A krumpli főzővízével hígítsuk.
Végül hozzáadjuk a karikára vágott burgonyát, ecettel meg egy kevés cukorral ízesítjük, és még egyszer felfőzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.