Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 8.

2019.11.25

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

KRUMPLIFŐZELÉK KÁPOSZTÁSAN
- PALÓC
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli, 20 dkg savanyúkáposzta, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dkg sima liszt, 2,5 dl tejföl, 4-5 tojás, só, babérlevél

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és negyedekre vágjuk. Forró, sós vizet öntünk rá, és félpuhára főzzük. A savanyúkáposztát kicsavarjuk, apróra vágjuk, és megfőzzük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, kiolvasztjuk, és a szalonnapörcöket kiszedjük belőle. A zsírból meg a lisztből világos rántást készítünk, felöntjük hideg vízzel, és a babérlevéllel simára főzzük. Összekeverjük az elhabart tejfölt, a megfőtt krumplit, és a káposztát, és még egyszer átforraljuk.
Tükörtojással, és a szalonnapörccel meghintve tálaljuk.

 

 

KRUMPLIFŐZELÉK, MAJORÁNNÁS
- VAS
Hozzávalók:
12 nagyobb krumpli, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 teáskanál majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só

Elkészítése:
A megtisztított krumplit karikára szeleteljük, és annyi sós vízben tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi. A zsírból, a liszt egy részéből zsemleszínű rántást készítünk. A hagymát finomra vágjuk, a rántásban elkeverjük, kicsit pirítjuk. Hideg vízzel fölengedjük, felforraljuk, és a puhára főtt burgonyához öntjük.
Fűszerezzük majoránnával.
A tejfölt elkeverjük a maradék liszttel, és hideg vízzel hígítva a forrásban lévő burgonyára öntünk.
Jól kiforraljuk, ha kell, sóval, majoránnával ízesítjük.

MAJORÁNNÁS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1,50 kg burgonya, 100 g zsír vagy olaj, 20 g sima liszt, csontlé, 80 g hagyma, só, törött bors, majoránna

Elkészítése:
A meghámozott és megmosott burgonyát karikára vágjuk.
Az apróra vágott hagymát zsírban világosra pirítjuk, hozzáadjuk a burgonyát, megsózzuk, megborsozzuk, bőségesen megszórjuk majoránnával, felöntjük csontlével vagy vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk.
A lisztből és 20 g zsírból rántást készítünk, belekeverjük a burgonyába, és együtt még egy kis ideig pároljuk.
Zöldségsalátával tálaljuk, de sült bárányhoz is kitűnő.

MAJORÁNNÁS SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 pohár tejföl, 2 db babérlevél, 1 kávéskanál morzsolt majoránna, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál almaecet, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry, vegeta

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, karikára vágjuk, és főni tesszük, kb. 3 liter vízben. Hozzáadjuk a babérlevelet, a vegetát, a sót, a majoránnát és a curryt. Közben a tejfölben elkeverjük a lisztet és az almaecetet, majd a megfőtt burgonyához öntjük.
Átfőzzük vele.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
80 dkg nyers, tisztított burgonya, 2 dl paradicsomlé (lehet ízesített, házi vagy készen vásárolt ivólé, esetleg paradicsompüré-sűrítmény, ez utóbbiból 2 evőkanál, szűk két deci vízzel hígítva), ízlés szerint kevés cukor, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, 1 csokor zellerzöld, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj

Elkészítése:
A meghámozott és vékony karikákra vágott burgonyát lábosba rakom.
Annyi vizet öntök rá, amennyi szűken ellepi és megsózva puhára főzöm.
Közben az olajon világos zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd a tűzről lehúzva felöntöm a hideg paradicsomlével, és simára keverem.
Ezután hozzáöntöm a már puha burgonyához, jól összekeverem, beleteszem a megmosott és nagyon apróra metélt zellerzöldet. Kevés cukorral, esetleg sóval utána ízesítem.
Folytonos keverés közben felforralom és legalább öt percig főzöm.
(Ha nagyon sűrű, kevés vízzel hígítom.)

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 100 g paradicsompüré, 40 g vaj, 40 g sima liszt, 2,5 dl tejföl, 40 g hagyma, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, negyedekre vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A vajban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, felöntjük vízzel, és a paradicsompürével együtt felfőzzük. A megfőtt burgonyát leszűrjük, hozzáadjuk a paradicsommártáshoz, és átforraljuk. Végül belekeverjük a liszttel elhabart tejfölt, ízlés szerint megsózzuk, és még egy-két percig forraljuk.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
1-1 kg burgonya és paradicsom, 3 ek olaj, 3 dkg liszt, só, pici cukor, zellerzöld, tejföl

Elkészítése:
A karikára vágott burgonyát a zellerrel sós vízben megfőzzük. A paradicsomot kevés vízben főzzük, átpasszírozzuk. Világos színű rántást készítünk, felengedjük a paradicsompürével, besűrítjük, és burgonyához adjuk. Borsozzuk, pici cukrot adunk hozzá és összefőzzük.
Tálaláskor tejföllel díszítjük.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 3 dl paradicsomlé (vagy 3 ek sűrített paradicsom és 2 dl víz), cukor, só, bors, 2 ek olaj, 1 púpozott ek liszt

Elkészítése:
A vékony karikára vágott burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi.
Világos rántást készítünk, simára keverjük a hideg paradicsomlével.
Összekeverjük a burgonyával, cukorral, borssal ízesítjük és állandóan keverve, újra felforraljuk.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 05.
Hozzávalók:
2 kg burgonya, 70 dkg paradicsom, só, bors, liszt

Elkészítése:
A 4 felé vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Paradicsommártást készítünk, ha szükséges, akkor a burgonya lével hígítjuk.
Összeforraljuk a burgonyával.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 06.
Hozzávalók:
Burgonya 1.5 kg, zsír 15 dkg, liszt 1 kanál, paradicsom 1 kg, tejföl 3 dl, cukor 3-4 kocka, só 1-2 késh

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott burgonyával úgy járunk el, mint a rendes burgonyafőzeléknél.
Itt hagyma nélküli finom rántást készítünk, a megfőtt paradicsom áttört levével eresztjük fel és beletesszük a nyers burgonyát, sót, kevés cukrot, s ha kész, 3 dl tejfölt.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 07.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 50 dkg paradicsom, 6 dkg cukor, 5 dkg liszt, 0,5 dl olaj, só

Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paradicsomokat negyedekre vágjuk, megfőzzük, majd szűrőn áttörjük. Sóval és cukorral ízesítjük, ismét felforraljuk, és világos rántással besűrítjük.
Beletesszük a burgonyát, és még egyet forralunk rajta.
Vagdalthoz vagy sült húshoz kínálhatjuk.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 08.
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, s kissé hűlni hagyjuk.
1-1 1/2 kiló paradicsomot is a szokott módon hagyma és zöldpetrezselyemmel főzünk, szitán áttörjük és félretesszük.
Rántást készítünk egy jó kanál zsír s a szükséges lisztből, s ha már sárgulni kezd, beleöntjük az áttört paradicsomlét, megsózzuk, kis cukrot is tehetünk bele, s azután főzzük, körülbelül 1/2 óráig.
A burgonyát meghámozva, vékony szeletekre belevágjuk a mártásba, elvegyítjük jól az egészet, s még egy ideig lassú tűzön főni hagyjuk.
Lehet tejfelt is tenni hozzá, de nem szükséges, ez már ízlés dolga.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 09.
Hozzávalók:
10-12 burgonya, tojásnyi zsír, 1 kg friss paradicsom, 2 szál zellerzöld, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál tejföl, só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és karikára szeleteljük.
Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni.
Hozzáadjuk a tisztára mosott zellerzöldet, és puhára főzzük.
A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk és megfőzzük.
Átpasszírozzuk, és a megfőtt burgonyához tesszük.
A zsírból, három kanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk. A tisztított hagymát apróra vágjuk, és a rántásba keverjük.
Kicsit pirítjuk, fölengedjük hideg vízzel, kevergetve felforraljuk, és a paradicsomos burgonyához szűrjük.
Egy evőkanál lisztet a tejföllel elkeverünk, kevés vízzel hígítjuk, és a főzelékhez szűrjük.
Még egyszer jól elkeverjük, felforraljuk, a zellerlevelet kidobjuk, és ha kell, cukorral vagy sóval ízesítjük.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 10.
Hozzávalók:
50 deka burgonya, só, 5 deka zsír, 4 deci paradicsom, 4 deka liszt, 3 deka cukor

Elkészítése:
A vékony karikákra vágott és jól megmosott burgonyát annyi vízzel tesszük fel főni, hogy a burgonyát elfedje.
Zsírból és lisztből paradicsommal feleresztett világosbarnára pirított rántást készítünk, amelyet a puhára főzött burgonyához keverünk.
Ezután sóval és cukorral ízesítjük, ismét felforraljuk.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 11.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 0,5 l paradicsomlé (vagy 4,5 dl víz, meg 1 kis doboz paradicsompüré), 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágom. Annyi sós vízben, amennyi szűken ellepi, puhára főzöm.
A forró olajon sárgásbarnára pirítom a lisztet, majd állandó keverés közben felengedem a paradicsomlével és felforralom.
Ezután átszűröm.
Az átszűrt sűrű levet ráöntöm a főtt burgonyára, jól összekeverem és összeforralom.
Ezután ízesítem sóval és csipetnyi cukorral.

PARADICSOMOS BURGONYAFŐZELÉK 12.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 50 dkg paradicsom, 6 dkg cukor, 5 dkg liszt, 0,5 dl olaj, só

Elkészítése:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, megtisztítjuk és felkarikázzuk. A paradicsomokat negyedekre vágjuk, megfőzzük, majd szűrőn áttörjük. Sóval és cukorral ízesítjük, ismét felforraljuk, és világos rántással besűrítjük. Beletesszük a burgonyát, és még egyet forralunk rajta.
Vagdalthoz vagy sült húshoz kínálhatjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.