Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 9.

2020.01.13

FŐZELÉKEK KÖNYVE

PARADICSOMOS-SZÓJÁS BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, zellerzöld 2-3 szál, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 10 dkg paradicsompüré, 4 dkg cukor, só

Elkészítése:
A burgonyát karikára vágjuk.
Zellerlevéllel, sóval, annyi hideg vízben kezdjük főzni, amennyi ellepi.
Ha a burgonya megfőtt a szójalisztet kevés főzővízzel simára keverjük, az olajjal és a paradicsompürével, a burgonyához öntjük, ízlés szerint sóval, cukorral ízesítjük, takaréklángon 10 percig főzzük.

 

 

RÓZSASZÍN BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 nagy paradicsompüré konzerv, 1 pohár joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és odatesszük főni, kb. fél liter vízben.
Belekeverjük a paradicsompürét, az ízesítőket és puhára főzzük.
Közben a joghurtban csomómentesen elkeverjük a lisztet, és a burgonyához adjuk.
Összefőzzük vele.

SAVANYKÁS BURGONYAFŐZELÉK, ÚJHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 csomó újhagyma, 1 kávéskanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika, csipetnyi tárkonyfűszer, 1 teáskanál só, vegeta

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
A hagyma zöldjét levágjuk, félretesszük, majd a fehér részeit felkarikázzuk, és az olajban megpároljuk a burgonyával együtt.
Rászórjuk a lisztet, a pirospaprikát és a fűszereket. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Puhára főzzük.
Közben felkarikázzuk a hagyma zöldjét, és a joghurttal együtt a kész főzelékbe keverjük.

SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 80 g zsír, 60 g sima liszt, 7,5 dl tej, 50 g hagyma, só, majoránna, törött bors, 1 babérlevél, ecet, egy kevés cukor

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk.
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk, és megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát.
Felöntjük tejjel, megsózzuk, majoránnával, törött borssal meg babérlevéllel fűszerezzük, és felfőzzük.
A kész mártásba belerakjuk a felvágott burgonyát, és együtt átforraljuk.
Végül ízlés szerint ecettel és egy kevés cukorral ízesítjük.

SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg burgonya, 6 dkg liszt, 1 babérlevél, 3 dkg vöröshagyma, 1 dkg cukor, ecet, 1 dl tejföl, kis törött bors

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát karikákra vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
Megsózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet, és puhára főzzük.
Zsíron a lisztből világosbarna rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát, a puhára főtt burgonya levével felengedjük (ha nem elég, kevés vizet adunk hozzá), simára keverjük, és a burgonyára öntjük.
A berántott főzelékbe tesszük a tejfölt, cukrot, ecetet, törött borsot, és felforraljuk.

SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK 03.
Elkészítése:
Egy kiló burgonyát héjában puhára főzünk, leszűrjük, s kissé hűlni hagyjuk.
Ez alatt egy nagy kanál zsírt fölolvasztunk egy lábasban, és kellő mennyiségű lisztből rántást készítünk, s ezt világos barnára hagyjuk pirulni.
Fél fej finomrávágott hagymát teszünk a rántásba s azután meleg vízzel, vagy csontlével felöntjük, hogy mártás sűrűségű legyen.
Megsózzuk, 2 babérlevelet és ízlés szerint jó borecetet keverve bele.
Így lassan forrni hagyjuk, míg a rántás szép simára befőtt a lével.
Akkor elővesszük a burgonyát, meghámozva, a kész savanyú mártásba, vékony szeletekre vágjuk, jól elkeverjük az egészet, tejfelt teszünk bele s tálalásnál fölül, paprikás zsírral öntözgetjük meg.

SAVANYÚ BURGONYAFŐZELÉK 04.
Elkészítése:
2 kg burgonyát meghámozunk, kockára vágunk, és sós vízben megfőzünk.
Ha megpuhult, berántjuk petrezselymes-vöröshagymás rántással, belekeverünk egy kis babérlevelet (jó bele a kakukkfű is) és csipetnyi borsot, újra felforraljuk, ecettel ízesítjük és tálaláskor 2 deci tejfölt teszünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.