Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 1.

2017.01.18

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

BABÉRLEVELES BURGONYAFŐZELÉK
Hozzávalók:
80 dkg nyers tisztított burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverem, ezután felöntöm három deci vízzel, és simára keverem. A meghámozott, megmosott burgonyát karikákra vágom, fazékba rakom, és annyi vízzel öntöm fel, hogy csak szűken lepje el. Beleszórom a vegetát, beleteszem a babérlevelet és lefedve puhára főzöm. Ezután szűrőn keresztül (nehogy csomós legyen) belecsorgatom az ízesített rántást, és a simára kevert tejfölt is beleöntve, folytonos keverés közben jól kiforralom. Legalább öt percig főzöm, végül a babérlevelet kidobom a főzelékből.
Natúrszelet vagy sült kolbász, virsli a hozzávaló feltét.

BÁRÁNYVAGDALT KAPROS KRUMPLIFŐZELÉKKEL
Hozzávalók:
50 dkg bárányhús, 10 dkg kemény sajt, 1 fej vöröshagyma, 2 db egész tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, majoránna, zsemlemorzsa (prézli), étolaj
A krumplifőzelékhez:
1 kg krumpli, só, 2 dl tejföl, 2 evőkanál sima liszt, cukor, citromlé, finomra vágott friss kapor


Elkészítése:
A megmosott húst ledaráljuk, hozzátesszük a megreszelt kemény sajtot, a durvára reszelt hagymát, a felvert tojásokat, a zúzott fokhagymát, s megsózzuk és megszórjuk majoránnával. Azután az egészet alaposan összekeverjük. A kész masszából tetszetős szeleteket formálunk, majd zsemlemorzsába bundázzuk, és felhevített olajon mindkét oldalról pirosra sütjük.
Krumplifőzelékkel tálaljuk.

 

Krumplifőzelék elkészítése:
A megtisztított krumplit kockákra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Közben a tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk vele a krumplit.
Végül megízesítjük cukorral és citromlével, esetleg utána sózzuk és megszórjuk finomra vágott friss kaporral.

BURGONYAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:

1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 csomó zellerzöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 evőkanál paradicsom-püré, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, törött bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát egyforma kockákra vágom. Az olajon a finomra vágott hagymát kissé megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott zeller levelet, és a paradicsompürét, és pár percet együtt párolom. Ráteszem a burgonyát, és állandóan kevergetve pirítom. Ráöntök annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fűszerezem, és fedő alatt készre párolom. A tejföllel simára kevert liszttel behabarom, és keverés mellett kiforralom.
Megszórom az apróra vagdalt petrezselyemmel, és letakarva negyedórát állni hagyom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.