FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK CÉKLÁBÓL 1.

CÉKLAFŐZELÉK 01.
Elkészítése:
Egy nagyobb céklát és egy kisebb krumplit felkockázunk (a krumplit kicsit nagyobbra kockázzuk, hogy egyszerre puhuljon be), 20 percig fedő alatt alig sós vízben pároljuk, majd még 20 percig fedő alatt tartjuk. Botturmixal pépesítjük, mokkáskanál olajjal dúsítjuk.

CÉKLAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
20 dkg cékla, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 mk köménymag, 1 ek zabkorpa vagy 1 ek zabpehely, ízlés szerint fűszeres fokhagymás szójaszósz, 3 ek gabona, 3 szelet sült tofu vagy 2 db lepény
Elkészítése:
A céklát tormareszelőn lereszeljük, fokhagymát zúzunk, és pici olajon megfuttatjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a cékla felét és köménymagot. Forrpontig a tűzön hagyjuk. Levesszük a tűzhelyről, zabkorpát vagy zabpelyhet teszünk bele és állni hagyjuk. Ez idő alatt a gabona duzzad, és a hőmérséklete csökken.
Fűszeres fokhagymás szójaszószt adunk hozzá, a cékla másik felét, majd turmixoljuk.
Gabonakásával, lepénnyel vagy sült tofuval igen finom.

CÉKLAFŐZELÉK 03.
Elkészítése:
1 db céklát hámozzunk meg és apróra vágva főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
A krumplit vele együtt főzzük meg, ha megfőtt, turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk hozzá tejet is.

Szerző:



