Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK CSALÁNBÓL

2017.03.21

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

A fehér árvacsalán - Lamium album - az árvacsalánfélék - Lamiaceae - családjába tartozó faj.

Elterjedése, élőhelye
- Ázsiában és Európában a mediterrán tájak kivételével igen elterjedt.
- Magyarországon az Alföld kivételével gyakori, üde gyomtársulások növénye.

Jellemzők
- 20-60 centiméter magas évelő. Gyökértörzse elágazó, vízszintes helyzetű.
- Szögletes szára szőrös, üreges. Fűrészes szélű, tojásdad alakú leveleinek hónaljában fehér forrt csészéjű (a borzas szőrű felső ajkuknál sárgás), álörvöt alkotó virágokat találunk.
- Erős szagú, kesernyés ízű makkocska termése apró és száraz.
- Májustól júliusig (néha szeptemberig) virágzik.

Felhasználása
- Virága ehetőek, leveleit zöldségételekbe főzve fogyasztják.
- Régen hajszőkítésre is használták

Gyógyhatása
A népi gyógyászatban az árvacsalán húgyúti és emésztési problémákra (hasmenés, gyomorhurut, felfúvódás), valamint álmatlanság esetén javasolt.
Külsőleg a korpa eltávolítására és a fejbőrviszketés enyhítésére alkalmazzák.
A bőr és a nyálkahártya gyulladásaiban is hatékony, és jó gyógyszer a fehérfolyás ellen.
A különféle idegi problémák, valamint az emésztő-, a húgyúti és a légzőrendszer gyulladásinak kezelésére és a nyirokkeringés serkentésére ajánlott gyógykészítmények egyik alapanyaga.
A virágos hajtásokat fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák.
Drogja a pártája (Lami albi flos), valamint virágos hajtása (Lamii albi herba).
Hatóanyagai közül a lamalbidot, ami egy iridoid glikozid, ebben a fajban fedezték fel.
Tartalmaz továbbá fenolkarbonsavakat és flavonoidokat. Hatásos a magas vérnyomás ellen, elősegíti a kiválasztást, valamint gyulladásgátló hatású.
Enyhe vízhajtó és köptető hatású.
Leveles szárvégei összehúzó hatásúak, mindenféle menstruációs zavarra, méhvérzésre.
Mai ismereteink szerint sem káros mellékhatása, sem mérgező volta nem ismert.

Jegyzetek
- Fehér árvacsalán. orvosok.hu. (Hozzáférés: 2016. november 27.)
- a b Marie-Claude Paume: Ehető vadnövények. Füvek, virágok és salátafélék gyűjtése és felhasználása. Budapest, Bioenergetic Kft. 2013, 72. oldal. ISBN 978-963-2911-76-2

Források
- A természet füvészkertje. Reader's Digest. ISBN 963 956 201 7
- Bernáth Jenő (szerk.) Gyógy- és aromanövények, (3. átdolgozott és bővített kiadás), Budapest: Mezőgazda Kiadó, 383-384. oldal (2000). ISBN 963 9239 96 8

További információk
- Rudi Beiser: Teák gyógynövényekből és gyümölcsökből. Gyűjtés, elkészítés és fogyasztás. Budapest, Sziget Könyvkiadó, 2013, 38-39. oldal. ISBN 978-615-5178-07-8
- Gyógynövények

Kategória:
- Növényfajok

- Évelők
- Árvacsalánok
- Gyógynövények
- Magyarországon őshonos növények

wikipedia

CSALÁNFŐZELÉK 01.
Elkészítése:
A spenóthoz hasonló módon készíthetünk főzeléket a rendkívüli gyógyerejű csalánból is. A mosókesztyűvel szedett friss növényről szakítsuk le a leveleket, majd mérjünk ki belőle 40 dekagrammot, és váltott vízben alaposan mossuk meg. Utána a szár nélküli leveleket tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba, öntsünk rá 4 dl vizet, és főzzük 10-15 percig, amíg megpuhul. Közben 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd keverjünk bele 1 dl tejfölt.

Ezután a puhára főtt leveleket normálméretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, a visszamaradt lébe pedig áztassunk be 1 vékony szeletekre vágott zsemlét.

A húsdaráló alól elvett kisebb zománcozott edényben melegítsük fel a csalánpürét, adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét, szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál bazsalikomot, negyed mokkáskanál őrölt borsot, és alaposan összedolgozva forraljuk fel. Végül a megmaradt lével engedjük fel a tejfölös rántást, és adjuk a főzelékhez.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
Melegen, feltéttel tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk.
Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.
Zsemle nélkül, madársaláta-főzelékhez hasonló módon is elkészíthetjük a csalánt, de így nem lesz olyan finom és kiadós.

CSALÁNFŐZELÉK 02.
Elkészítése:
1 kg csalánlevelet megmosunk, 3 dl vízzel, kevés sóval 10 perc alatt megfőzzük. Turmixgépben felaprítjuk. 1 fej reszelt hagymát megpirítunk 2 ek olajon, hozzákeverünk 2 ek lisztet, 2 ek darált diót, 1 ek pirospaprikát. Kevergetve ráöntjük a pépesített csalánt, és 1 dl tejfölt.
Ezzel felfőzzük.

CSALÁNFŐZELÉK - SZIGETKÖZ
Elkészítése:
A friss tavaszi hajtásokat leszedjük a csalán növényekről. Sós vízben megfőzzük, majd paradicsompasszírozón áttörjük. Tejes habarással besűrítjük. Fűszerezzük őrölt borssal és bazsalikommal.
Készítik rántással is, amikor is a végén tejfölt is kevernek bele.
A fokhagymát is szereti.

Forrás:
ÚJ FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK CSALÁNBÓL
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.