Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK FEJES KÁPOSZTÁBÓL 1

2017.05.30

A fejes káposzta vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Szinte egész évben fogyasztható.

A káposztát már több mint 4000 éve termeszti az ember.
C-vitamin-tartalma 40–50 mg/100 g.

A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin-tartalmát megőrzi, miként a B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrásunk. Az első évben növeszti a fejet, amit megeszünk, a másodikban pedig a becőtermést a magokkal, amikről szaporítható.
A hideget jól tűri, de a −4 °C alatti hőmérsékletet csak az úgynevezett áttelelő fajták viselik el.
Az árnyékot, félárnyékot nem tűri.
A hibrid fajtákat öntözni kell. Nagy termést csak tápanyagdús talajon hoz.
A tenyészidő hossza szerint négy típusát különböztetjük meg:
- a rövid tenyészidejű (55–70 nap) fajtákat korai, friss fogyasztásra termesztik; - a közepes tenyészidejű (70–120 nap) nyári fajtákat szintén friss fogyasztásra termesztik; - az őszi és téli fajtákat ipari feldolgozásra és téli tárolásra; - az áttelelő fajtákat ősszel ültetik ki és tavasszal takarítják be.
A káposztatermelés hagyományait bemutató egyik legnagyobb magyarországi rendezvény a Demecseri Káposztás Napok (szeptember 26-28).

Fejlődése
A káposzta jól megművelt földet, sok nedvességet kedvelő növény. Magját tavasszal melegágyba vetik, majd a palántákat nedves, tápanyaggal dúsított talajba ültetik. Az első nyáron csak a gyökér és a leveles szár (a káposztafej) alakul ki. A levelek rövid, vaskos szárból erednek, amelyet torzsának nevezünk. A levelek és a torzsa sok tápanyagot raktároznak. A második nyáron az újból kiültetett növény hosszú szárat hajt, amelyen virágok, a virágokból száraz - éretten kétfelé nyíló - becőtermés, s benne a magok fejlődnek. Mivel kifejlődéséhez két nyár szükséges, ezért kétnyári növénynek nevezzük.

Hasznosítása
Egész évben megtalálható asztalunkon, finom és változatos ételek készíthetők belőle. Nyersen, főzve, tartósítva, savanyítva egyaránt ízletes. Enyhe zamatával és ropogós állagával egyike a legfinomabb zöldségeknek. A korai káposztafejeknek fényes és szorosan tapadó leveleik vannak.
A gyalult káposztából sóval és fűszerekkel (tormával, babérlevéllel, kaporral) érlelik a savanyú káposztát. Az érlelés alatt a káposzta bő levet ereszt, cukortartalma tejsavvá alakul át, ez adja jellegzetes ízét. Saját levében hónapokig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Fontosabb kártevői és betegségei
Kártevői
- tavaszi káposztalégy,
- keresztesvirágúak földibolhája,
- káposzta levéltetű,
- káposztalepke,
- káposztapoloska,
- dohánytripsz,
- káposztamoly

Betegségei - káposzta fuzáriumos sárgasága,
- káposzta xantomonászos feketeerűsége,
- káposztaperonoszpóra,
- káposzta plazmodiofórás gyökérgolyvája,
- káposzta botritiszes betegsége,
- káposzta szklerotíniás betegsége


További információk
- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
- Káposztás ételek

Kategória: - Brassica
- Növényfajták
- Zöldségek

wikipédia

ERDÉLYI KAPROS KÁPOSZTAFŐZELÉK
Hozzávalók:
80 dkg savanyú káposzta, 10 dkg vöröshagyma, 5 cl étolaj, 12 dkg kolozsvári szalonna, 1 csomó kapor, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só

Elkészítése:
A savanyú káposztát annyi füstölt lébe rakjuk fel főni, amennyi ellepi. Sóval ízesítjük és beleteszünk egy kisebb fej megtisztított vöröshagymát, amelyet az étel elkészültével kiveszünk. Egy kisebb serpenyőben kevés olajat hevítünk, beletesszük az apró kockákra vágott kolozsvári szalonnát, és üvegesre pirítjuk. Végül a szalonnazsírban megfuttatjuk az apróra összevágott kapor felét. Ezután belekeverjük a káposztába, majd fedővel letakarva közepes tűzön pároljuk. Világos rántást készítünk, amikor a káposzta, roppanós puhára főtt, a rántással besűrítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt.
Néhány percig forraljuk, ekkor belekeverjük az összevágott kapor másik felét is. Elkészítési idő: 40 perc

HAGYOMÁNYOS HÚSOS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
6 gerezd fokhagyma, 2 csomó újhagyma, 1,6 kg sózott marhaszegy, 4 szál sárgarépa, 2 db babérlevél, 8 db egész bors, 1 evőkanál ételízesítő, 1 közepes fej káposzta, 6 db burgonya

Elkészítése:
Mossa meg, majd csepegtesse le a húst. Helyezze fazékba, és rakja körbe a közepes karikákra vagdalt hagymával, majd szórja rá a borsot, a fűszer keveréket és a babért. Öntse föl annyi vízzel, ami éppen ellepi. Fedő alatt forralja fel. Gyöngyözve párolja két órán át. Közben az esetleg összegyűlő zsiradékot itassa le a tetejéről. A káposztát mossa meg, és vagdalja, vagy reszelje szálasra.
Rétegezze a húsra a káposztát, a gyufaszálra vágott répát és a felcsíkozott krumplit.
Ha minden megpuhult, akkor forrón tálalja.

KÁPOSZTAFŐZELÉK TEJFÖLÖSEN - ZALÁBÓL
Hozzávalók:
1 fej káposzta (kb. 1,5 kg), tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 ujjnyi füstölt szalonna, 1 csomó kapor, 1 pohár tejföl, 1 paradicsom (télen 1 ek lecsó), késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál pirospaprika, só

Elkészítése:
A káposztát megtisztítjuk, szélesebb csíkokra felszeljük, majd lesózva félretesszük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk, és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük. A zsírjába a másik zsírt is beleadjuk. A hagymát apró kockára vágjuk, a zsírban világosra pirítjuk. Hozzátesszük a darabolt paradicsomot, vagy a lecsót, a pirospaprikát, és kevés vízzel elkeverjük. A paprikás lébe tesszük a lesózott káposztát, az apróra vágott kaprot, a borsot, és jól elkeverve fedő alatt puhára pároljuk. Kevés csontlével feleresztjük.
Ha forr, az időközben elkészített tejfölös-lisztes habarással behabarjuk.

Még egyszer jól felforraljuk.
Megízleljük, és ha kell, ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A KÁPOSZTAFŐZELÉKEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.