Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉFŐZELÉKEK 1

2019.03.20

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KARALÁBÉFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, I dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy kevés sóval, a zsiradékban, a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, egy kevés vízzel felengedjük, és összevagdalt petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
1 kg karalábé, só, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 dl tej, cukor

Elkészítése:
A megtisztított karalábét egyenletes szeletkékre (metéltre vagy kockára) vágom és megmosom. A fás részeket eltávolítom. A petrezselyemzöldet finomra vágom.
A karalábét forrásban levő vízbe teszem fel főni.
Megsózom, felforralom, majd fedővel letakarva, mérsékelt tűzön, egyenletes forralással puhítom. Világos, petrezselyemmel ízesített rántást készítek, és hideg vízzel felengedve berántom vele a forrásban levő karalábét. Őrölt borssal, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a tejet. Mérsékelt tűzön, óvatos keveréssel felforralom.
Forrón tálalom, különböző sültek, vagdaltak mellé.
Ha a karalábé korai, zsenge, akkor vajjal, fedő alatt, rövid lében párolom meg. Megsózom, meghintem vágott petrezselyemzölddel, borssal és kevés cukrot is adok hozzá. Ha megpuhult, zsírjára pirítva liszttel sűrítem. Vízzel és tejjel felengedem, felforralom és ízlés szerint ízesítem.

KARALÁBÉFŐZELÉK 03.
Hozzávalók személyenként:
2 db karalábé, 1 csomó zöldpetrezselyem, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl, 2 dl tej, só

Elkészítése:
A karalábét vékony csíkokra vágjuk. Az olajat egy lábasba öntjük, a finomra vágott petrezselymet a karalábéval együtt megpirítjuk. Kevés forró vízzel, fedő alatt, megsózva puhára pároljuk, közben a szójalisztet és a tejet simára keverjük, a megpuhult karalábéhoz keverjük, 10 percig takaréklángon forraljuk tejföllel tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
karalábé 6 db, zsír 10 dkg, cukor 4 kocka, petrezselyem 1/2 csomó, liszt 1 kanál, só 1 késh, tejföl 2 dkg

Elkészítése:
A gyenge karalábét héjától megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, lehintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk. Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - KARALÁBÉFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.