Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉFŐZELÉKEK 2.

2019.05.03

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KARALÁBÉFŐZELÉK 05.
Hozzávalók:
1 kg karalábé, só. 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 dl tej, cukor

Elkészítése:
A megtisztított karalábét egyenletes szeletkékre (metéltre vagy kockára) vágom és megmosom.
A fás részeket eltávolítom.
A petrezselyemzöldet finomra vágom.
A karalábét forrásban levő vízbe teszem fel főni. Megsózom, felforralom, majd fedővel letakarva, mérsékelt tűzön, egyenletes forralással puhítom. Világos, petrezselyemmel ízesített rántást készítek, és hideg vízzel felengedve berántom vele a forrásban levő karalábét. Őrölt borssal, kevés cukorral ízesítem, és beleöntöm a tejet.
Mérsékelt tűzön, óvatos keveréssel felforralom.
Forrón tálalom, különböző sültek, vagdaltak mellé.
Ha a karalábé korai, zsenge, akkor vajjal, fedő alatt, rövid lében párolom meg.
Megsózom, meghintem vágott petrezselyemzölddel, borssal és kevés cukrot is adok hozzá. Ha megpuhult, zsírjára pirítva liszttel sűrítem.
Vízzel és tejjel felengedem, felforralom és utána szükség szerint még ízesítem.

KARALÁBÉFŐZELÉK 06.
Hozzávalók:
50 dkg karalábé, 2 ek olaj, 3 ek liszt, petrezselyemzöld, só, bors

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott karalábét kockákra vágjuk, ezt követően megsózzuk, egy mély edénybe tesszük, s kevés vízzel felöntve 18 percig 500 W-on főzzük. Olajból és lisztből egy edényben rántást készítünk, majd hozzákeverjük a megfőtt karalábéhoz, megszórjuk a petrezselyemzölddel, s ezután 10 percig 500 W-on puhára főzzük.

KARALÁBÉFŐZELÉK 07.
Hozzávalók:
1 kg karalábé, 5 dkg zsír, egy evőkanál liszt, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A meghámozott karalábét kockára vágjuk, és egy kevés sóval a zsírban, saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kevés vízzel engedjük föl, és a petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

KARALÁBÉFŐZELÉK 08.
Elkészítése:
1 kg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le. Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig. Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük max. fél óráig, amíg megpuhul. Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről. Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt. Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz. Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.

KARALÁBÉFŐZELÉK 09.
Hozzávalók:
1 kg karalábé, 5 dkg zsír, 1 ek liszt, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A meghámozott karalábét kockára vágjuk. Kis sóval a zsírban, saját levében vagy kis vízzel puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, meghintjük a liszttel, kis vízzel felöntjük, petrezselyemzölddel meghintve, megtejfölözve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - KARALÁBÉFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.