Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KARALÁBÉFŐZELÉKEK 3.

2019.12.14

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KARALÁBÉFŐZELÉK 10.
Hozzávalók:
Karalábé 6 db, zsír 10 dkg, cukor 4 kocka, petrezselyem 1/2 csomó, liszt 1 kanál, só 1 késh. tejföl 2 dkg

Elkészítése:
A gyenge karalábét héjától megtisztítjuk, apró kockákra felvágjuk, forró zsírban kis cukorral, kevés finomra vágott petrezselyemmel feltesszük párolni, s ha már puha, lehintjük liszttel, amellyel tovább pirítjuk.
Feleresztjük vízzel, kis sót teszünk hozzá, és hagyjuk jól felforrni.

KARALÁBÉFŐZELÉK 11.
Elkészítése:
90 dkg zsenge karalábét hámozzunk meg, majd megmosva káposztareszelőn reszeljük le.
Keverjünk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük pár percig.
Utána öntsünk rá annyi vizet, hogy majdnem ellepje, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, és fedő alatt főzzük maximum fél óráig, amíg megpuhul.
Végül 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és takaréklángon habzásig hevítve készítsünk belőle rántást, majd vegyük le a tűzről.
Hagyjuk langyosra hűlni, és állandó kevergetés mellett tegyünk hozzá 1 dl tejfölt.
Dolgozzuk simára, majd engedjük fel 1 dl hideg tejjel, és adjuk a puhára főtt karalábéhoz.
Gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön.
A sűrítést végezhetjük habarással is, de most csak 2 normál evőkanál lisztet, és 1 dl tejet adjunk hozzá.
Melegen, feltéttel tálaljuk.
Hűtőszekrényben tároljuk.
Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk hozzá egy kis tejet, és forraljuk fel.
A teljesen kifejlődött karalábéból célszerű 1 kg-ot venni, és a gyökér felőli végét vastagon levágni, mert ez a része szinte mindig fás.
A primőr karalábé levele is ehető, ezért sokan apróra vágva belefőzik a főzelékbe. Ez esetben kevesebb karalábét vegyünk.
Télen, a hónapokig tárolt, nedvességtartalmát vesztett karalábéból 80 dkg is elegendő.

KARALÁBÉFŐZELÉK BUNDÁS CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemell fiié (12 dkg-osak), kevés liszt a panírozáshoz, 1 tojás, 4 dkg szezámmag, 3 karalábé (cca. 75 dkg), 15 dkg cukorborsóhüvely, 4 evőkanál olaj, 3 dkg vaj, vagy margarin, 3 dkg liszt, 3 evőkanál tejszín, 2-3 evőkanál citromlé, só, őrölt bors, a díszítéshez tetszés szerint citrom és citromfű

Elkészítése:
A megmosott, megtörölt csirkemelleket sóval, őrölt borssal bedörzsöljük.
Először a lisztbe, majd az elkevert tojásba, végül a szezámmagba forgatjuk.
A megtisztított karalábékat először félbe, majd vékony cikkekre vágjuk, és 1/2 l forrásban lévő, sós vízben 7 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a félbevágott borsóhüvelyeket, és további körülbelül 3 percig együtt pároljuk.
A felhevített olajon a csirkemellfiléket forgatás közben, körülbelül 12 perc alatt megsütjük.
A zöldségeket leszűrjük, a lecsöpögő főzőlevet felfogjuk. A lisztet a megolvasztott vajban megpirítjuk, majd állandó keverés mellett a főzőlével és a tejszínnel felöntjük.
Rövid ideig forraljuk, és sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
A zöldségeket a mártásban felmelegítjük.
A szezámmagos bundás csirkemell filékkel tálon elrendezzük, citromcikkekkel és citromfű levelekkel díszítjük.
Párolt rizs illik hozzá.
Elkészítési idő 40 perc

KARALÁBÉFŐZELÉK - RÁBA MENTÉRŐL
Elkészítése:
A zsenge karalábékat a reszelő nagy lyukán legyaluljuk, és petrezselymes zsíron megpároljuk.
Liszttel meghintve, húslével föleresztjük, hogy sűrű legyen.
Kevés cukorral és sóval ízesítsük.

Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - KARALÁBÉFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.