Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK KÖNYVE - A KELKÁPOSZTA FŐZELÉKEK 4.

2019.02.11

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 06.
Hozzávalók 1 adaghoz:
300 g kelkáposzta, 100 g burgonya, 10 g sertészsír, 20 g liszt, köménymag, só, majoránna, fokhagyma, pirospaprika

Elkészítése:
A szeletekre vágott káposztát és a kockákra vágott burgonyát annyi sós, köménymagos, majoránnás vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Zsemleszínű rántást készítünk, hozzáadjuk a zsírt, beletesszük a fokhagymát, paprikát és hideg vízzel simára keverjük.
A főzelékhez öntjük, összeforraljuk.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 07.
Hozzávalók:
60-80 deka kelkáposzta, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 15 szem köménymag, 5 deka vöröshagyma, só, egy kis törött bors, pirospaprika, 30 deka burgonya, 1 gerezd fokhagyma, egy kis majoránna

Elkészítése:
A megtisztított és cikkekre vágott kelkáposztát több vízben megmossuk, forró vízzel leforrázzuk, majd leszűrjük, és forrásban levő vízbe tesszük, egy kis sóval felfőzzük. Főzés közben hozzáadunk 1 gerezd szétnyomott és köménymaggal apróra vágott fokhagymát, valamint a kockákra vágott burgonyát, és így együtt puhára főzzük.
Elkészítjük a rántást a következőképpen: felhevített zsírba beletesszük a lisztet, a reszelt vöröshagymát és egy kis pirospaprikát, és világossárgára pirítjuk.
Ezzel a rántással berántjuk, felforraljuk, és egy kis törött borssal ízesítve tálaljuk.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 08.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, 2 ek étolaj, 4 dkg liszt, fokhagyma, só, bors, köménymag (őrölt), majoránna

Elkészítése:
A cikkekre, majd laskásra vágott kelkáposztát forrásban lévő sós vízben feltesszük főzni, a kockára vágott burgonyával, őrölt köménnyel, majoránnával, és a zúzott fokhagyma felével együtt. A lisztből, olajból világos rántást készítünk, hozzáadjuk a maradék péppé zúzott fokhagymát, hideg vízzel felengedjük, és jól elkeverjük.
Ha a kelkáposzta megfőtt, hozzáöntjük a rántást, és jól felforraljuk.
Őrölt borssal is fűszerezhetjük.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK - HÁROMSZÉK
Hozzávalók:
2 fej kelkáposzta. 1 dl olaj vagy 10 dkg vaj, kevés fehérbor, 3 szem pityóka, só, 1 kávéskanál köménymag, 4 szál zöldhagyma

Elkészítése:
A két fej káposztát apróra vagdaljuk, és az olajban vagy a vajban megpároljuk. Beletesszük a felvágott zöldhagymát is. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a hosszában meghasított pityókát, és az egészet együtt puhára pároljuk. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint.
A köménymagot előzőleg. fehérborban felfőzzük.
Majd ezzel engedjük fel a kelkáposztát.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK KRUMPLIVAL - MAROS MENTI
Elkészítése:
A kelkáposztát megmosva, megtisztítva, forró vízzel leforrázzuk. Egy lábasban vastag rántást készítünk, egy kevés fokhagymával, majd vízzel felfőzzük. Mikor simára főtt, beletesszük a darabokra vágott kelkáposztát és a kockára vágott krumplit.
Köménnyel, sóval fűszerezzük, és puhára főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A KELKÁPOSZTA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.