Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK KÖNYVE - KELKÁPOSZTA FŐZELÉKEK 3.

2018.08.21

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
80 dkg kelkáposzta, 40 dkg burgonya, 2 ek étolaj, 4 dkg liszt, fokhagyma, só, bors, köménymag (őrölt), majoránna

Elkészítése:
A cikkekre vágott kelkáposztát forrásban lévő sós vízben feltesszük főzni, a kockára vágott burgonyával, őrölt köménnyel, majoránnával együtt. A lisztből, olajból világos rántást készítünk, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, hideg vízzel felengedjük, és jól elkeverjük.
Ha a kelkáposzta megfőtt, hozzáöntjük a rántást, és jól felforraljuk.
Őrölt borssal fűszerezzük.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 30 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 csipetnyi köménymag, 1 marhahúsleves-kocka, 3 gerezd fokhagyma, késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítom a külső fonnyadt leveleitől, jól megmosom, majd csíkokra vágom, és annyi vízbe teszem, amennyi éppen csak ellepi. Hozzáteszem a meghámozott és kis kockákra vágott burgonyát, a húsleveskockát, beleszórom a köménymagot, majd félig megfőzöm. Közben az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítom, ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd felöntöm 3 dl hideg vízzel, és simára keverem. A rántást beleöntöm a burgonyás kelkáposztába, és kevergetve addig forralom, amíg az készre, vagyis teljesen puhára fő.
Ezután belekeverem a tejfölt, a törött borsot és a zúzott fokhagymát.
Kevés sóval ízesítve még egyszer felforralom.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 05.
Elkészítése:
70 dg megtisztított kelkáposztát a torzsája és a vastag fő erek nélkül vágjunk kb. 2 cm széles szeletekre, majd folyó csapvíz alatt alaposan mossuk meg. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 2 evőkanál étolajon egy nagyobb edényben dinszteljük üvegesre. Tegyük bele a feldarabolt kelkáposztát, adjunk hozzá 1 púpozott mokkáskanál sót, egy csipet őrölt borsot, és fél mokkáskanál őrölt köménymagot vagy majoránnát.
Utána engedjük fel 7 dl vízzel, reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymát, és fedő alatt főzzük minimum fél óráig, amíg a káposzta megpuhul. Közben 25 dg mosott burgonyát hámozzunk meg, vágjuk kb. 1 centiméteres kockákra, és újból megmosva tegyük a félig megfőtt kelkáposztához.
A burgonya főzési ideje kb. 20 perc. Amikor minkét zöldség megpuhult 2 evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd állandó kevergetés mellett engedjük fel annyi hideg vízzel, hogy tejszín sűrűségű legyen, és öntsük a főzelékbe.
Utána gyakran megkeverve főzzük még 5 percig, hogy besűrűsödjön. Berántás előtt a kelkáposztán annyi víz maradjon, hogy félig ellepje. Melegen, feltéttel tálaljuk. Tejfölös szójapaprikással vagy gombás szója fasírttal fogyasztva érvényesül leginkább az íze.
Hűtőszekrényben tároljuk. Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk rá egy kis vizet, és forraljuk fel.
A színes főzeléket kedvelők keverjenek a tűzről levett rántásba negyed mokkáskanál fűszerpaprikát.
Amennyiben valaki nem tudja elviselni a kelkáposzta főzésekor tapasztalható intenzív szagot, használhat helyette kínai kelt is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A KELKÁPOSZTA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.