Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK KELBIMBÓBÓL, KELKÁPOSZTÁBÓL 1.

2017.03.17

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

A bimbós kel vagy kelbimbó (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik.

A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést.

Tulajdonságai
Fontos házi kerti díszzöldség:

 - nemcsak a magas, oszlopszerű szárán növő kis káposztafejek, a kelbimbók érdekesek, de ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is mutatósak.

Főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80–100 cm-re) hatol, ezért szárazságtűrő. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. Hosszú nyélen lelógó, tojás alakú, szürkészöld levelei köntösként védik a a tenyészidő végére hónaljukban képződő, kicsiny, tömör fejes káposztaszerű bimbókat. Virágzati szára a második évben elérheti a 150 cm-t. Nektártartalmú vegyes beporzású virágai májusban nyílnak.

Termesztése
Nem igényes növény, azonban leginkább a közép kötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Több kálit és kevesebb nitrogént igényel. Fény- és vízigényes, bár a káposztafélék közül leginkább szárazságtűrő. Magyarországon leginkább házi kertekben ültetik. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni. Tápanyagigényes. A kisebb fagyokat jól bírja. A bimbós kel másodterménynek számít, mert viszonylag későn kerül a veteményeskertbe. Jó elő növényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák. Utána paprikát és más zöldségféléket vethetünk.

Fontosabb kártevői és betegségei Nyáron a palántákat gyakran támadják meg a földibolhák (Phyllotreta sp.). Később a káposzta-bagolypille (Barathra (syn. Mamestra) brassicae L.) hernyója rágja a lombot, a levéltetvek (Brevicoryne brassicae) telepednek meg rajta, és késő ősszel a meztelen csigák lepik el.

Felhasználása
Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint (90 mg/100 g), karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot (ennél több csak a leveles kelé), 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat tartalmaz. 193–203 J az energiaértéke.
Bimbói sokféleképp elkészíthetők.
C-vitamin tartalmát mélyhűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi.
Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.
Óriási levél- és szártömege miatt kitűnő takarmány.


Források, jegyzetek
- Jump up to: a b c d Bálint gazda. (Hozzáférés: 2009. november 17.)
- Jump up to: a b kapitányvetomag.hu. (Hozzáférés: 2009. november 17.)

További információk
- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
- A bimbós kel termesztése és felhasználása
- Kelbimbós receptek

Kategória:
- Zöldségek
- Növényfajták
- Brassica

wikipedia

A kelkáposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.


Igen közel áll a fejes káposztához, ám annak sima leveleivel szemben a kelkáposzta levelei fodrosak, hólyagosak. A hideget jobban viseli a fejes káposztánál, ezért átteleltethető; a szárazságot is jobban tűri.
Ellenben nem savanyítható, és rosszabbul is tárolható a fejes káposztánál.
Lazán simuló levelei megnyúlt fejet formálnak. Gyökerei sekélyek, ezért jó víz- és tápanyag-ellátást kíván, bár a fejes káposztánál igénytelenebb.
Kevesebb ételbe jó, mint a fejes káposzta, és nem is savanyítható, de fontos tápanyagokat tartalmaz:
- sok benne a fehérje, és az ásványi anyag, miközben C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.


Források
- A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
- A kelkáposzta termesztése és felhasználása

Kategória:
- Brassica
- Zöldségek
- Növényfajták
wikipedia

KELKÁPOSZTA - KELBIMBÓ
KELBIMBÓFŐZELÉK - KIS-ALFÖLDI

Hozzávalók:
80 dkg kelbimbó, zsír vagy füstölt szalonna, liszt, só, őrölt köménymag, csombor, zellerlevél, fokhagyma

Elkészítése:
Sós vízben főzzük puhára a félbe-negyedbe vágott kelbimbót. A vízbe tegyünk fokhagymát, köményt, csombort és zellert. A zsíron vagy kiolvasztott füstölt szalonnán pirítsuk meg a lisztet, engedjük fel hideg vízzel, öntsük a bimbókra és forraljuk fel.
Tejföllel díszíthetjük.

KELFŐZELÉK BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg kelkáposzta, 25 dkg burgonya, só, köménymag, 2,5 dl szójatej, 3 dkg sima liszt, 3 gerezd fokhagyma, majoránna

Elkészítése:
A megmosott kelkáposztát metéltre vágjuk, s kevés vízzel felöntve négy-öt percig pároljuk. Azután hozzátesszük a kockára vágott burgonyát, megsózzuk és megszórjuk köménymaggal, s lefedve további öt percet pároljuk, majd beleöntjük a liszttel elhabart szójatejet, és puhára főzzük. Végül megízesítjük zúzott fokhagymával és majoránnával.
Barna kenyérrel kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A KELKÁPOSZTA
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.