Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK KELBIMBÓBÓL, KELKÁPOSZTÁBÓL 2.

2017.04.10

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kg kelkáposzta, 2 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 30 dkg burgonya, kapor, köménymag, fokhagyma

Elkészítése:
A vízsugárral megmosott, szeletekre vágott kelkáposztát a meghámozott, kockákra vágott burgonyával együtt, majoránnával vagy köménnyel ízesítve annyi sós vízben főzzük meg, hogy éppen ellepje. Világos, zsemleszínű rántással sűrítjük.
Tejföllel is tálalhatjuk.
Ízesíteni lehet még tetszés szerint kaporral vagy fokhagymával is.

KELKÁPOSZTA FŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
2 kg kelkáposzta, 1 kg burgonya, 10 dkg zsír, 15 dkg liszt, 5 dkg paprika, 1 dkg fokhagyma, 0,2 fűszerpaprika, 0,2 köménymag, 3 dkg só, 0,5 dkg bors Javasolt folyadékmennyiség (csontléből)

2 l Csontléhez:

50 dkg sertéscsont, 30 dkg sárgarépa, 25 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Elkészítése:
A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Előbb félbe-, majd kb. 2 x 2 cm darabokra aprítjuk. Váltott bő, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levő vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszűrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a főzelék íze kesernyés lesz.
A megtisztított burgonyát egyenletes, 1 x 1 cm kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát forrásban levő csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedővel lefedjük, majd teljesen puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettővel jól elkeverjük.
Végül a tűzről levéve gyorsan hozzákeverjük a fűszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverővel simára keverjük. A rántást a főzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A főzeléket felforraljuk, szükség szerint utána ízesítjük, majd mérsékelt tűzön időnként óvatosan megkeverve készre főzzük.
A kelkáposzta - főzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy időben puhuljon meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A KELKÁPOSZTA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.