Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK KÖLESBŐL

2017.05.09

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

A köles a perjefélék (Poaceae) családjába és a kölesformák (Panicoideae) alcsaládjába tartozó Panicum és Pennisetum növénynemzetségek egyes fajainak összefoglaló elnevezése.
A szót gyakran a legismertebb kölesfaj, a termesztett köles rövidebb neveként is használják.
Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették.
Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

Ismertebb kölesfajok:
- termesztett köles (jófizető köles avagy kásaköles, Panicum miliaceum L.)
- gyomköles (Panicum ruderale)
- hajszálágú köles (Panicum capillare)
- indiai köles (Pennisetum glaucum vagy Pennisetum typhoides)
Az ugyancsak a kölesformák alcsaládjába tartozó olasz muhar (Setaria italica)olasz köles vagy rókafarkú köles néven is ismert, a perjeformák (Pooideae) alcsaládjába tartozó fénymagot (Phalaris canariensis) pedig kanárikölesnek is nevezik.

Köles - Termesztett köles (Panicum miliaceum)

Panicum nemzetség
A több száz faj legtöbbje Eurázsia meleg vidékein honos; hazánkban csak egy faját termesztik.
A kölesből készített étel tápláló, de kissé nehezen emészthető, ezért ha kenyérnek sütik, gyakran búzaliszttel keverik.
A kölest az ókori kínaiak is ették.
Gluténre érzékenyek is fogyaszthatják, mert glutént nem tartalmaz.

Termesztett köles
60–90 cm magas, egynyári fű; a levele lándzsás, szőrös. Virágzata már a virágzás előtt bókoló, oldalra hajló. Füzérkéje egyvirágú, szálkátlan.
Hazánkban két változatát termesztik.
Az egyik bugája összehúzott, csomós és felálló, a másik kocsánya hosszú, bugája egy oldalra lekonyul.
Ez utóbbi, a „bugás köles” bővebben terem. A humuszban gazdag, közepesen kötött talajt kedveli. A kései fagyok után kell vetni – mivel tenyészideje rövid, még júniusban is vethető.
Augusztus-szeptemberben érik;
- magva kipergésre hajlamos.

Nemcsak magját, de szalmáját is jól meg kell szárítani, különben megpenészesedik.
Terméshozama nagyon ingadozó, a mag hektolitere 65–75 kg.
A le nem hántolt kölest baromfi-takarmánynak és szeszfőzésre is használják.

Betegségei:
- Ha a üszög támadja meg, a növény alacsony marad, és szétroncsolódó bugája bennfullad a legfelső levélhüvelyben; az üszkös köles bugájában termés helyett fekete port találunk – az üszög spóráit. Ellene a magvak csávázásával védekezhetünk.
- Rozsdásodását a Puccinia rubigo vera Wtr. nevű gomba okozza.
- A zsenge, a magból éppen kikelt növény tövének barna foltosodása a Pythium de baryanum Hesse nevű gomba támadásának következménye. A foltok puhák, a növénykék lekonyulnak és elhalnak.
- A leveleken feltűnő, hosszúkás, fekete, kissé kiemelkedő foltokat a Phyllachora graminis Fckl. nevű gomba okozza. A levelek idővel elsárgulnak és elfonnyadnak.
- A Septoria gramineum Desm. nevű gomba is hosszúkás, de halvány, gyakran barna szegélyű foltokban tűnik fel a leveleken. A foltokon később apró, fekete szemecskék jelennek meg.
- Anyarozs.

További fajok
- A Panicum iumentorum Pers. (P. maximum Jacq.) É-amerikai; guineai fű vagy guineai moha néven sok helyen takarmánynak termesztik, de kertben is díszlik.
- A Panicum frumentaceum Roxb. Kelet-Indiában terem,
- a Panicum turgidum Fossk. Egyiptomban, lisztes magváért termesztett kölesféle.

Források
- A taxon a Tropicos adatbázisban. Tropicos. (Hozzáférés: 2015. február 16.)
- Köles, A Pallas nagy lexikona

További információk
- Kölesről többet
- Nemzetközi katalógusok
- GND: 4159957-3

Kategória:
- Perjefélék
- Gabonák

wikipédia

KÖLES
KÖLES FŐZELÉK

Hozzávalók:
1 csésze köles, 1 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 kk. tengeri só, 3-4 csésze zöldségleves, 1 ek petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítése:
A kockára vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd szórjuk bele a kölest. Pároljuk együtt 2-3 percig, majd öntsük fel a zöldséglevessel, és sózzuk meg.
Főzzük kb. 35 percig lefedve.
Ha kész, keverjük bele a petrezselyem levelet.

KÖLES FŐZELÉK
Hozzávalók:
25 dkg köles, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt, 2-3 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, ízlés szerint bors, só, majoránna

Elkészítése:
A kölest bő vízben megfőzzük, beletesszük a fűszereket. Amikor puha, a zsiradékból és a lisztből gyengén pirított rántást készítünk, majd hideg vízzel csomómentesen elkeverve berántjuk a főzeléket.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A KÖLESFŐZELÉKEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.