Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LENCSÉBŐL 4.

2019.07.01

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KOLBÁSZOS - LENCSÉS EGYTÁL
Hozzávalók:
15 dkg lencse, 2 ek olaj, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1/2 l zöldségleves kockából, 2 sárgarépa, 4 szál száraz füstölt kolbász, 1 hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1/2 halványított zeller vagy gumó, 2-3 ek borecet, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A lencsét éjszakára 1/2 l vízbe beáztatjuk.
Másnap a szalonnát felkockázzuk.
A sárgarépát meghámozzuk, és a hagymával együtt kockákra vágjuk.
A zellert felszeleteljük.
A fokhagymát apróra vágjuk.
Az olajat nagy lábosban felforrósítjuk.
A szalonnát és a zöldségeket megpirítjuk benne.
Ráöntjük a zöldséglevest, a lencsét az áztatóvízzel együtt és a kolbász.
Közepes tűzön 45 percig főzzük.
A petrezselyemlevélkéket lecsipdessük a szárról, és tálalás előtt rászórjuk a lencsés tálra.
Az egészet sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint ecettel savanyítjuk.

LENCSE BÖJTÖSEN
Elkészítése:
Egy liter szepességi lencsét minden gaztól gondosan tisztítsunk meg, azután tegyük oda főni három liter vízben.
Miután már egészen puhára főtt, gondos kavarás közben öntsünk közé egy liter jó tejet; majd apránként egy kanál lisztet hintegessünk bele.
Miután a tejet és lisztet bele tettük, megsózhatjuk, és folytonos kavarás közben főzzük öt percig.
Azért kell kavarni, hogy olyan legyen, mintha szitán törtük volna által.
Ez az úgy nevezett böjtök lencse, de lehet - a szerint kinek milyen az ízlése - rántással és ecettel is készíteni.

LENCSE EGYTÁL
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva, 50 dkg lencse, só, bors, ecet, cukor, 25 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző este vízbe áztatjuk, majd másnap ugyanabban a vízben 1 evőkanál ecettel és ugyanannyi gyengén sós, borsos vízben puhára főzzük.
A megfőtt szilvát kimagozzuk, és a felét összevágva a lencsébe keverjük, összeforraljuk.
A vékonyra vágott szalonnaszeleteket kisütjük.
A tálra rakott lencsére tesszük a sült szalonnaszeleteket, és a maradék szilvaszemekkel díszítjük.

LENCSEFAZÉK
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg lencse, 2 pár debreceni, 1 szál sárgarépa, 1 fej hagyma, füstölt ízű só, 1 babérlevél, 2 teáskanál citromlé, 2 teáskanál mustár, kakukkfű, olaj

Elkészítése:
Olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a megtisztított, lereszelt sárgarépát.
Két percig együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az előzetesen beáztatott lencsét.
Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Füstölt ízű sóval, babérral, kakukkfűvel ízesítjük és megfőzzük.
Beletesszük a debrecenit, és még 5 percig főzzük, végül a tűzről levéve belekeverjük a mustárt és a citromlevet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.