Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LENCSÉBŐL 5.

2020.01.18

FŐZELÉKEK KÖNYVE

LENCSEFŐZELÉK 01.
Elkészítése:
1/2 liter lencsét kiválogatunk, jól megmosunk, úgy, mint a babot föltesszük, de a lencsének jóval kevesebb idő kell a főzéshez, mint a babnak.
Ez a főzelék is nyer ízletességben, ha bármilyen darabka disznóhúst főzünk benne.
Megsózva, puhára főzzük a lencsét, s rántást készítünk éppen úgy, mint az előbbi főzelékhez. (Lásd a rovat 4. cikkét.)
Felöntjük lencsével, jól elhagyjuk főni a rántással, s tálalásnál pecsenyezsírral megöntözve adjuk az asztalra.

LENCSEFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
lencse 0.5 kg, zsír 10 dkg, liszt 2 kanál, hagyma 1/2 fej, ecet 1 kanál, cukor 1-2 kocka, só 1 késh. tejföl 2 dl

Elkészítése:
Éppen úgy készül, mint a babfőzelék.
Igen jó bele füstölt hús!

LENCSEFŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
40 dkg lencse, 2 evőkanál olaj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, só, körömnyi citromhéj (el is maradhat)

Elkészítése:
Az előző este beáztatott lencsét annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal ízesítve puhára főzzük.
Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle.
Az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást készítünk, és ezzel sűrítjük be a főzeléket.
Megtejfölözve tálaljuk.
(Nagyon finom, ha a lencsét hígított sonkalében főzzük meg, vagy mondjuk, egy darabka füstölt húst, esetleg szűkösebb napokon szalonnabőrt is főzünk vele együtt.)

LENCSEFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
2 bögre lencse, 1-1 mokkáskanál kurkuma, köménymag és őrölt feketebors, 2 chili paprika, 3 db korianderlevél, 1 dkg gyömbérgumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db kemény paradicsom, 2 evőkanál vaj

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott lencse vizét öntse le, majd friss vízben a kurkumával és a sóval forralja fel.
Lassú tűzön, fedő alatt főzze puhára.
Egyharmadát néhány kanál főzővízzel pépesítse, ezzel besűrítve a főzeléket.
Az apróra vágott hagymát és a finomra vágott gyömbért vajban pirítsa aranybarnára.
Keverje hozzá a köménymagot.
Pirítsa le, és tegye az egészet a főzelékbe.
Tálaláskor szórja meg a karikára vágott chilivel, a felkockázott paradicsommal és a vagdalt koriander levéllel.

LENCSEFŐZELÉK BACON CHIPS- SZEL
Hozzávalók:
20 dkg lencse, 30 dkg füstölt oldalas, 8 szelet bacon szalonna, 2 ek olaj, 3 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, babérlevél, paprika, kevés cukor, 1 ek ecet, 1 kiskanál mustár, fél pohár tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só

Elkészítése:
a főzésre előkészített, beáztatott lencsét füstölt hús levében feltesszük főni.
Kevés olajon finomra vágott hagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
Elkeverjük, besűrítjük.
Megsózzuk, kevés babérlevéllel fűszerezzük.
Cukorral lepirított barna rántást készítünk, majd hozzákeverjük.
Tejfölt adunk hozzá, ecettel, mustárral ízesítjük, és jól kiforraljuk.
Feltétként bacon chipseket adunk hozzá.

LENCSEFŐZELÉK SÜLT HÚSSAL
Hozzávalók:
4 szelet sertéskaraj, 30 dkg lencse, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg vaj, 2 dl tejfel, 2 evőkanál olaj, 1 csomó zöldpetrezselyem, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az előző este beáztatott lencsét, a megtisztított, karikára vágott sárgarépával meg a kis kockára vágott hagymával együtt, annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi.
Megsózzuk, megszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és lefedve, kis lángon puhára főzzük.
Végül a tejfelben simára keverjük a vajat, hozzáadjuk a lencséhez, de már nem forraljuk fel, csak megmelegítjük.
A megmosott, kicsontozott hússzeleteket vékonyra verjük, sóval, őrölt borssal bedörzsöljük, és az olajon mindkét oldalát pirosra sütjük.
A lencsefőzeléket köretként kínáljuk.

Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.