Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK BABBÓL 5.

2016.12.08

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

BABFŐZELÉK BURGUNDI MÓDRA (CASSEROLE BOURGUIGNONNE AUX HARICOTS ROUGES)
Hozzávalók:
1 kg száraz tarkabab, 3 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 szegfűszeg, 1 cs. fűszerzöldség (babér, petrezselyem, kakukkfű), 1 ek liszt, 3 dl húslé, 3,5 dl burgundi vörösbor, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 6 dkg vaj, só, bors

Elkészítése:
Előző este áztassuk be a babot.
Szűrjük le, öntsük fel 3 l hideg vízzel, forraljuk fel. Törjük össze a fokhagymát, szúrjunk szegfűszeget 1 hagymába, és a zöldségekkel együtt tegyük a fazékba. Lefedve, lassú tűzön 1,5 órán át, főzzük.
A szalonnát apróra vágjuk, a vajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott 2 hagymát, megpároljuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük, felöntjük a húslével, borral.
A puhára főtt babot leszűrjük, kiszedjük a fűszerköteget, hagymát, majd beleöntjük a mártásba. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül még 15 percig főzzük.
Vágott petrezselyemmel megszórjuk tálaláskor.
Feltét:
házi sült kolbász vagy főtt füstölt hús.

BABFŐZELÉK SZÁRAZBABBÓL KLEMI MÓDRA
Hozzávalók:
40 dkg száraz bab, 1-2 apróra vágott hagyma, 2-3 evőkanál étolaj, 2 evőkanál liszt, kiskanálnyi pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma 1 dl tejföl, ízlés szerint cukor, ecet és só

Elkészítése:
A babot kiválogatjuk, megmossuk, és egy éjjelen át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss hideg vizet teszünk rá, beledobjuk a hagymát és feltesszük főni. Mikor a bab megpuhult megsózzuk. (Itt szoktam belerakni a sonkalét!). A zsiradékból, a lisztből és az elkapart fokhagymából világos rántást készítünk, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük kevés hideg vízzel, és berántjuk vele a már puha babot. Felforraljuk, ha valaki igényli, ecettel meg cukorral ízesítjük, aztán belekeverjük a tejfölt. Kissé még forraljuk, majd levesszük a tűzről.
Megjegyzés: ha sonkalével főzöm, tejföl nem kerül bele, csak fokhagymás rántás! (Ha még marad egy kevés másnapra, akkor leves lesz belőle.)
Sült hússal kínáljuk, de pár karika sózott lila hagyma se ront az ízén semmit.
Megjegyzés:
A babot, mielőtt megpuhulna, soha ne sózzuk meg, mert akkor jóval nehezebben puhul, tehát a sonkalével is csak a főzés vége felé ízesítsük.

CHILIS BABFŐZELÉK
Hozzávalók:
1/2 kg száraz sötétebb színű (tarka, vörös, vagy barna) bab, 2 csomag Chilis bab fűszerkeverék (Pl.: Kotányi), 2-3 Darált sertéshús konzerv (400 g-osak), 1 nagyobb fej hagyma (ez elhagyható!), kevés zsiradék, só

Elkészítése:
A babot előző nap beáztatom, és sós vízben megfőzöm. A húskonzerveket kissé pépesre összetöröm, zsiradékon kicsit lesütöm a hagymával. Rászórom a Chilis bab fűszerkeverékeket, és annyi vízzel engedem fel, amennyit a tasakon írnak. Kevergetve felforralom. A megfőtt babot lecsurgatom, és hozzáadom, majd még egyszer összeforralom.
Babfőzelék sűrűségű egytálételt kapok, amit kenyérfélével lehet fogyasztani.

EGYIPTOMI BABFŐZELÉK
Elkészítése:
35 dkg babot áztassunk be 24 órára. 2 fej felaprított hagyma egyikét és 3 gerezd kipréselt fokhagymát 2 ek vajban pirítsuk meg. Aztán tegyük bele a leszűrt babot, és pároljuk vele. Tegyünk hozzá 25 dkg felszeletelt kelkáposztát, 1 ek őrölt koriandert, és vízzel felöntve, pároljuk, amíg a bab megpuhul. Ekkor 1 cs kaprot, 2 kk őrölt édesköményt, sót és 1 kk friss, vágott mentalevelet adunk hozzá. A másik felszeletelt hagymát és 2 gerezd préselt fokhagymát 1 ek vajban megpirítjuk, és néhány friss mentalevéllel a kész bab tetejére tálaljuk.
Köretként valamilyen gabonát vagy barna kenyeret adunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.