Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SALÁTÁBÓL

2016.08.25

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

SALÁTA
ERDÉLYI SALÁTAFŐZELÉK

Hozzávalók:
4 fej saláta, 6 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 ek liszt, 1 ek ecet, 1 cs kapor, só, bors

Elkészítése:
A salátákat alaposan megmossuk, négyfelé vágjuk, és 10 percig hideg vízben áztatjuk. Lecsorgatjuk. Lábasban vajat olvasztunk, beletesszük a salátákat, és lassú tűzön pároljuk. Többször is kevergessük, sóval, borssal, kaporral fűszerezzük. Amikor puha, nyakon öntjük a tejföl, és a liszt deci vízzel higított, változatával és kiforraljuk. Ha levettük a tűzről, kevés ecettel savanyítsuk.
Tálalhatjuk főtt, vagy sült virslivel, főzőkolbásszal is.

FEJES SALÁTA FŐZELÉK
Hozzávalók:
4 közepes fej saláta, vagy két nagy, 2 evőkanál olaj, vagy 5 dkg vaj/margarin, 2 dkg liszt, 1-2 dl tejföl (ízlés szerint), kapor, 1-2 gerezd fokhagyma, só, cukor, esetleg ecet

Elkészítése:
A salátákat méret szerint 4 vagy 6 cikkelyre vágjuk, alaposan megmossuk. Forrásban lévő sós vízben puhára főzzük (kb. 3 perc), a lét leöntjük róla annyira, hogy éppen ellepje a salátákat. A zsiradékból és lisztből készült világos rántással berántjuk, majd kaporral, fokhagymával, kevés cukorral, esetleg ecettel ízesítjük és felforraljuk. Ha felforrt hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük, és első buggyanásig főzzük.
Én az ilyen főzelékeknél a tejfölbe szoktam belekeverni a forró levet, s úgy a zöldséghez adni, különben (szerintem) sokkal nehezebb simára keverni.

ŐRSÉGI SALÁTAFŐZELÉK BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
2 fej saláta, 60 dkg burgonya, 3 ek olaj, 4-5 dkg liszt, 2 g fokhagyma, 2 dl tejföl, só, paprika, ecet

Elkészítése:
A jól megmosott salátákat kettőbe, majd vékony metéltre vágjuk. A kockákra vágott burgonyát sós vízben föltesszük főni, majd mikor félpuha, hozzáadjuk a salátát. Olajból, lisztből rántást készítünk, zúzott fokhagymát is adunk bele, majd a tűzről levéve paprikát keverünk hozzá.
Besűrítjük vele a főzeléket, belekeverjük a tejfölt, és ecettel pikánsra ízesítjük.

SALÁTAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítése:
A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó csapvízben), darabokra tépkedjük, és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével hígítjuk, és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre, kis lángra.
Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahús-püré illik hozzá.

SALÁTAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személy részére:
2 - 3 fej saláta, 2 cs kapor, 1/2 kg krumpli, 2 ek olaj, tej, 1 ek liszt, almaecet, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A megmosott salátát darabokra szedjük, a vastagabb részeket késsel összevágjuk. Egy lábasban az olajon a kaprot és a lisztet enyhén megpirítjuk, és felöntjük a krumplival, s főzőlevével. Amikor a lé forrásban van, belekeverjük a darabokra szedett salátát, kis tejet öntve hozzá átforraljuk. A salátának a főzési ideje alig 1 perc. Ha a lé még nem elég sűrű, egy kis tejet öntünk hozzá. Megsózzuk, és miután felforr, almaecettel savanykásra ízesítjük.
Tejföllel kínáljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
saláta 1 kg, zsír 10 dkg, liszt 1 ek, fokhagyma 1 cikk, só, bors 1 késh, tejföl 2 dl

Elkészítése:
A szép fejes salátát megmossuk, sós vízbe feltesszük, kis ideig főzzük, ez alatt készítünk zsíros, sárga fokhagymás rántást, a salátát leszűrve beletesszük. Kevés sót, borsot, kis ecetet teszünk bele.
Forrni hagyjuk, ha puha, tejföllel tálaljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromlé (1 csokor kapor)

Elkészítése:
A salátát alaposan megmossuk, cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós vízben a fokhagymával puhára főzzük. A vajból a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük.
Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is.)

SALÁTAFŐZELÉK 05.
Elkészítése:
Egy szép fej salátát megmosva, megtisztítva, metéltre vagdalunk. Fél deka vajon és 2-3 evőkanál zöldség- vagy csont-lén S percig pároljuk. Föleresztjük még 3-4. evőkanál zöldséglével, amiben előzőleg simára kevertünk 1 tojás sárgáját. Ezzel együtt újabb 5-6 percig pároljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 06.
Elkészítése:
6-8 fej megmosott salátát ízlés szerint négyfelé vagy metéltre vágunk, és kevés vajon vagy zsíron, födő alatt megpároljuk. Habarást készítünk három deci jó tejföllel, belekeverjük a salátát, megsózzuk, szükség szerint hígítjuk csontlével és felforraljuk. Készíthetjük úgy is, hogy párolás helyett sós vízben főzzük a salátát. Tovább éppen úgy járhatunk el vele, mint az előbbinél, csak éppen hogy csontlé helyett a saját levét használhatjuk hígításra.
Mindkét esetben nagyon jó, ha egy marék vajon párolt zöldborsót keverünk beléje a behabarás után.

SALÁTAFŐZELÉK 07.
Hozzávalók 4 személyre:
2 - 3 fej saláta, 2 csomag kapor, 1/2 kg krumpli, 2 ek olaj, tej, 1 ek liszt, almaecet, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A megmosott salátát darabokra szedjük, a vastagabb részeket késsel összevágjuk. Egy lábasban az olajon a kaprot és a lisztet enyhén megpirítjuk, és felöntjük a krumplival, s főzőlevével. Amikor a lé forrásban van, belekeverjük a darabokra szedett salátát, kis tejet öntve hozzá átforraljuk. A salátának a főzési ideje alig 1 perc. Ha a lé még nem elég sűrű, egy kis tejet öntünk hozzá. Megsózzuk, és miután felforr, almaecettel savanykásra ízesítjük.
Tejföllel kínáljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 08.
Hozzávalók személyenként:
1 fej saláta és egy szem burgonya, 1 csomag kapor, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 2 evőkanál tejpor, só, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A burgonyát apró kockára vágjuk, annyi hideg vízben kezdjük főzni, amennyi ellepi, megsózzuk. A salátát leveleire szedjük, metéltre vágjuk a finomra vágott kaporral, és petrezselyemmel olajon megpároljuk. A szóját és a tejport simára keverjük, a burgonya főzővízével, a salátára öntjük a burgonyával együtt, takaréklángon 10 percig főzzük, tejföllel tálaljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 09.
Elkészítése:
Fejes salátát laskára vágunk, sós, fokhagymás vízben főzzük. Borsozzuk, cikkekre vágott burgonyát teszünk hozzá. Világos rántással besűrítjük és pár kanál édes tejfelt, vagy tejet öntünk rá. Egyet forraljuk.
Ugyanígy készül az édes káposzta főzelék, csak a rántásba paprikát is teszünk és köménymaggal ízesítjük, sertésoldalast adunk hozzá.

SALÁTAFŐZELÉK BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
6 fej nagyobb saláta, 25 deka burgonya, csipetnyi só, 3 deka zsír, 3 deka liszt, 1 gerezd fokhagyma, kis kanál ecet, 2 deci tejföl

Elkészítése:
A 6 fej szép, kemény salátának a felső leveleit eldobjuk, a megmaradt fejeket kettévágjuk, és vékony metéltre megvagdaljuk, jól megmossuk, és lecsurgatjuk róla a vizet. A 25 deka burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben feltesszük főni. Amikor már forr, beletesszük a salátát, és addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. Vékony fokhagymás rántást adunk hozzá. Ha a saláta a rántással együtt már forr, kis kanálnyi nem erős ecetet, és 2 deci tejfölt adunk hozzá és néhány percig forraljuk.
Ízlés szerint apróra vagdalt kaprot is tehetünk bele.

SALÁTAFŐZELÉK RIZSPEHELLYEL ÉS CSIRKEMÁJJAL (CSECSEMŐKNEK)
Hozzávalók:
saláta 100 g, rizspehely 20 g, víz 100 ml, csirkemáj 20 g, olaj dl- ként 1 teáskanál, anyatej v. tápszer 50 ml

Elkészítése:
A leveleire szedett salátát megmossuk, a májat elkaparjuk, és annyi vízzel, hogy éppen ellepje, félpuhára főzzük. Hozzáadjuk az anyatejet, ill. tápszert, és tovább főzzük, amíg egészen megpuhul. Ha lehűlt turmixoljuk.
Végül hozzákeverjük a rizspelyhet és a dl-ként egy teáskanál olajat.

SALÁTAFŐZELÉK SAVANYÚN 01.
Elkészítése:
A fejes salátát laskára vágjuk. Zöld kaprot aprózunk hozzá. Sós vízben megfőzzük, tejfellel behabarjuk, ecettel, cukorral ízesítjük.
Ugyanígy készül a leves is, csak kockára vágjuk a salátát.

SALÁTAFŐZELÉK SAVANYÚN 02.
Hozzávalók:
4 fej saláta, só, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A megmosott salátát laskára vágom, annyi forró, sós vízben, amennyi szűken ellepi, a kaporral ízesítve puhára főzöm.
A tejfölt simára keverem a liszttel, és ráöntöm a salátára, néhány percig főzöm, majd ecettel, cukorral ízesítem.

TAVASZI SALÁTAFŐZELÉK
Hozzávalók:
4 db fejes saláta, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 csomó kapor, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 1/2 db citrom, 3 dkg cukor, só

Elkészítése:
A tavasz és a kora nyár egyik legkitűnőbb főzeléke. A salátafejeket alaposan megmossuk, ha a torzsa része erősebb, akkor kivágjuk, majd a fejeket nagyságuktól függően 4-8 darabra vágjuk. Lábasban vizet forralunk, beletesszük az összevágott salátát, és 1-2 percig forraljuk. A saláta forrázása azért szükséges, mert a benne lévő enyhén kesernyés íz anyagot ezzel eltávolítjuk, és a főzelék kellemes, enyhén édeskés lesz.
A leforrázott salátát leszűrjük, és hideg vízben átmossuk. Ezután kevés vízben tesszük fel főni, majd megsózzuk. Fedővel letakarva mérsékelt tűzön pároljuk. Közben rózsaszínű rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott kaprot. A rántást a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a főzeléket besűrítjük.
Beleöntjük a tejfölt. Jól elkeverjük, és még néhány percig forraljuk.
Reszelt citromhéjjal, szűrt citromlével és egy kevés cukorral ízesítjük.

TOJÁSOS SALÁTAFŐZELÉK
Elkészítése:
Egy friss saláta szívét alaposan megmossuk. Egy burgonyát kevés vízben majdnem teljesen megfőzünk, a salátát belerakjuk, és puhára főzzük, turmixoljuk.
Adhatunk hozzá 1-1 kiskanál kefirt, reszelt sajtot, kemény tojás sárgáját.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL
Szerzők:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.