Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SÓSKÁBÓL

2016.08.31

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

SÓSKA
ÉDES SÓSKAFŐZELÉK

Hozzávalók:
1/2 kg sóska 1 tojás (ha kicsik, akkor kettő) 2-2.5 dl tej olaj cukor só 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy liszt)

Elkészítése:
Egy kevés forró olajra öntöm a megmosott lecsöpögtetett sóskát. Ha nagyok a levelek, akkor levágom a szárát. Kicsit megsózom (mokkáskanálnyi) és megcukrozom, kb. 2-3 evőkanállal, ízlés szerint. Addig dinsztelem, míg szép krémes állaga nem lesz. A tojás sárgáját elkeverem egy kicsi cukorral és fél csomag pudingporral. Ezt felöntöm tejjel, csomómentesen elkeverem, majd a sóskakrémhez öntöm és sűrűre főzöm. Ha elzártam a lángot hozzákeverem a tojás felvert habját. Frissen jó fogyasztani. A hab hozzáadása után már nem jó melegíteni.
Ízlés szerint lehet hússal, bármilyen feltéttel tálalni, gyerekeknek kockára vágott parizerrel vagy virslivel is lehet tálalni.
Nagyon szeretik.

MÉZES SÓSKAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg sóska, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 16 dkg méz

Elkészítése:
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dkg mézet és tovább kevergetve főzzük még 10 percig.
Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk.

SÓSKAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
sóska, vöröshagyma, zsír, tejföl, liszt, cukor

Elkészítése:
A sóskát mosd meg, a levélnyeleket tépdesd le. Kevés forró zsírra tegyél (csak ízesítésnyi) nagyon finomra vágott vöröshagymát, s még mielőtt az megpirulna, add hozzá a megtisztított sóskát. Párold meg, majd a leveleket (például egy bárddal) vagdald néhány milliméteres darabokra.
Tedd vissza a pároló edénybe, ízesítsd cukorral, sűrítsd tejfölös habarással, s jól forrald össze.

SÓSKAFŐZELÉK 02.
Elkészítése:
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel, és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dkg mézet és tovább kevergetve főzzük még 10 percig.
Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk.

SÓSKAFŐZELÉK 03.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg sóska, 1 fej vöröshagyma, zsír, tejföl, liszt, cukor

Elkészítése:
A sóskát mossuk meg, a levélnyeleket tépdessük le. Kevés forró zsírra tegyünk (csak ízesítésnyi) nagyon finomra vágott vöröshagymát, s még mielőtt az megpirulna, adjuk hozzá a megtisztított sóskát. Pároljuk meg, majd a leveleket (például egy bárddal) vagdaljuk néhány milliméteres darabokra.
Tegyük vissza a pároló edénybe, ízesítsük cukorral, sűrítsük tejfölös habarással, s jól forraljuk össze.

SÓSKAFŐZELÉK 04.
Hozzávalók 2 főre:
400 g sóska, 400 ml tej, só, 2 ek olaj, 2 ek liszt

Elkészítése:
A sóskalevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk. Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd leszűrjük, kezünkkel jól kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra összevagdossuk. A tej felével felöntjük, kb. 10 percig főzzük, aztán berántjuk.
Rántás készítése:
2 ek lisztet világosbarnára pirítunk 2 ek olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.

SÓSKAFŐZELÉK, AHOGY NAGYMAMÁM KÉSZÍTETTE
Hozzávalók:
sóska, liszt, tejföl, tojás, burgonya

Elkészítése:
sóskát apróra vágom (mint a petrezselymet) kevés olajon megpárolom addig, amíg szétesik, majd megsózom, közben egy nagy tejfölbe 1,5 evőkanál lisztet elkeverek és hozzáadom a sóskához, egyet rottyan és kész
Tükörtojással, főtt burgonyával tálalom!

SÓSKAFŐZELÉK FEHÉRRÉPÁVAL, TOFUVAL
Hozzávalók:
fehérrépa, fokhagyma, sóskalevél, zabkorpa, tofu, gabona kása

Elkészítése:
A fehérrépát szeletekre vágva, gőz fölött megpároljuk, a levét a főzelékhez használjuk. A fokhagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük a sóskalevelet és pároljuk, majd zabkorpát teszünk rá. A tűzről levesszük, a párolóvízzel felöntjük és turmixoljuk. Ha hűlt, nyers sóskalevelet teszünk még hozzá és azzal is turmixoljuk. Lehet úgy is, hogy tálalás előtt nyers sóskalevelet aprítunk a tányérra és úgy szedjük rá a főzeléket. A tofu szeleteket fokhagymapéppel megkenjük, szójaszószt öntünk a tetejére és megsütjük.
Mindhármat együtt fogyasztjuk.
A tofu helyett valamilyen kásával is finom.

SÓSKAFŐZELÉK TOJÁSSAL
Elkészítése:
Megfelelő mennyiségű sóskát megvagdalva megfőzünk. Világos rántással sűrítjük, tejfelezzük, gyengén sózzuk, nem cukrozzuk. A tojásokat külön bő, sós vízbe ütve főzzük hozzá 5-6 percig.
Ha megfőtt, lyukas kanállal rakjuk a főzelék tetejére.

SÓSKAMÁRTÁS
Hozzávalók:
75 dkg sóska, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, tej, 1 dl tejföl, só, cukor

Elkészítése:
A megtisztított sóskát a forró zsiradékba forgatjuk, megsózzuk, és saját levében, kis lángon, fedő alatt jó puhára pároljuk. Zsírjára sütjük, a liszttel megszórjuk, és annyi tejjel engedjük fel, hogy összeforralva sűrű mártást kapjunk. Ezután egy kevés cukorral szelídítjük az ízét, és az egészet simára turmixoljuk vagy áttörjük. Megtejfölözzük, és még egy percig forraljuk, úgy adjuk asztalra.
Mindig kívánkozik mellé sós vagy pirított burgonya is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL
Szerzők:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.