Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK ZÖLDBABBÓL 2,

2017.01.30

FŐZELÉKEK KÖNYVE

KAPROS ZÖLDBABFŐZELÉK 01.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg zöldbab, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és 2-3 centis darabokra aprítjuk. A tejfölt simára keverjük a liszttel és még 1/2 dl vízzel. A meghámozott hagymát finomra vágjuk. A lábost alacsony hőfokon felmelegítjük, rászórjuk a hagymát, és a hőforrást azonnal a minimumra csökkentjük. A hagymát kevergetve megfonnyasztjuk, majd a pirospaprikát és a Vegetát rászórjuk. Azonnal ráöntünk 2 dl vizet, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a zöldbabot. Befedjük, és 20 percig pároljuk. A lisztes tejfölt beleöntjük, a megmosott és finomra metélt kaprot belekeverjük, és ismét befedve, további 5 percig főzzük.
A hőforrást kikapcsoljuk alatta, és még 5 percig hagyjuk befedve. Tipp:
A zöldbabot párolhatjuk a szűrőfazékban is, akkor a párolólé ne legyen több 3 dl-nél, amit azután a habaráskor felhasználhatunk.

KAPROS ZÖLDBABFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
zöldbab 1 kg, zsiradék 5 dkg, liszt 7 dkg, tejfel 2 dl, vöröshagyma 5 dkg, só, kapor 2 csomó

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk, hozzákeverjük a felvagdalt zöldbabot, kaprot. Kevés vizet töltünk hozzá, és lefedve puhára pároljuk. A lisztet a tejfellel elhabarjuk, és a zöldbabra öntjük. Szükség szerint hígítjuk, sózzuk, majd felforraljuk.
Hasonlóképpen készíthetünk zelleres zöldbabfőzeléket, ha kapor helyett apróra vágott zellerlevéllel ízesítjük.

KÖNNYŰ ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók:
zöldbab (2-3 cm darabokra vágva, vagy fagyasztott), kevés olaj, 3 ek liszt + 2 dl tejföl (vagy joghurt), só, majoránna, tárkony, bazsalikom

Elkészítése:
Kevés olajban a zöldbabot lefedve pároljuk 5-6 percig, sózzuk, fűszerezzük, felöntjük vízzel, annyival, hogy a zöldbabot befedje.
Ha a zöldbab megpuhult, egy pohárban 3 ek lisztet a tejföllel vagy joghurttal kikeverjük, hozzáöntjük a zöldbabhoz, kevergetjük, és néhány perc múlva levesszük a tűzről.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
ZÖLDSÉGLEXIKON - FŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.