Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK ZÖLDBABBÓL 2.

2016.09.11

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

ZÖLDBAB
PARADICSOMOS ZÖLDBAB

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 1,2 dl olívaolaj, 4 nagyobb érett, kemény paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 4 szál petrezselyem, 1 babérlevél, 1 száll kakukkfű, 2 gerezd alma, 2 dl paradicsomlé, só, bors, 60 dkg zöldbab, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A hagymát vagdalja finomra, és lassú tűzön, 10 perc alatt, lefedve párolja az olívaolajon üvegesre. A paradicsomokat forró vízbe mártva hámozza meg, magozza ki és kockázza fel, és tegye rá a hagymára. Kösse csomóba a zöldfűszereket, az almát és azt is adja hozzá. Ha felforrt, öntse rá a paradicsomlevet. Gyöngyözve főzze 30 percen át. Szűrje le, majd tegye bele a megtisztított, feldarabolt zöldbabot. Nyomja bele a fokhagymát, sózza, borsozza, és főzze puhára. A lisztes tejszínnel sűrítse be, majd forrón tálalja.

PARADICSOMOS ZÖLDBABFŐZELÉK 01.
Elkészítése: 1 kg megtisztított, fölvagdalt zöldbabot sós vízben megfőzünk, és szitára téve, lecsurgatjuk róla a vizet. 1/2 kiló paradicsomot lobogva forró vízzel leforrázunk, lehúzzuk a bőrét, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. Darabokra vágva forró vajban hirtelen megsütjük, megsózzuk, ha tetszik, borsozzuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, hozzáadjuk a főtt zöldbabot, s 1-2 percig együtt pároljuk.

PARADICSOMOS ZÖLDBABFŐZELÉK 02.
Elkészítése: Fél fej, apróra vágott vöröshagymát megpirítunk kevés zsíron. Belevetünk 1 kg megtisztított, hosszúkásra vagdalt zöldbabot. 3-4 esetleg lehámozott négyfelé vágott paradicsommal együtt. Megsózzuk, és lassan főzzük, míg csak kevés leve marad. Ízlés szerint kevés, gyenge ecettel vagy citromlével ízesíthetjük.

PARADICSOMOS ZÖLDBABFŐZELÉK 03.
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 kg érett paradicsom, tojásnyi zsír, 3 4 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 2 3 evőkanál tejföl, 2 szál zellerlevél, só

Elkészítése: A zöldbabot megmossuk, a két végét lecsípjük, és apró darabokra vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, megtörjük, kevés vízzel és a zellerlevéllel főni tesszük. Ha a paradicsom megfőtt, átpasszírozzuk, és hagyjuk kihűlni. Közben a zsírból és 3 kanál lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük a cukrot, kicsit pirítjuk, és a kihűlt paradicsomlével fölengedjük. Hozzáadjuk az egészben hagyott vöröshagymát, elkeverjük, és mártás sűrűségűre főzzük. Beleöntjük az időközben megfőtt és leszűrt zöldbabot, elkeverjük, és ha sűrű, a bab főzőlevével hígítjuk. Lassan még forraljuk, a maradék liszttel és a tejföllel behabarjuk, és hozzászűrjük. Jól kiforraljuk, és ha kell, cukorral vagy sóval ízesítjük. Főtt tyúkhússal kitűnő.

PIKÁNS ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók 12 adaghoz: 2 kg zsenge zöldbab (bármilyen, csak ne legyen szálkás fajta), 3 csokor petrezselyemzöld, 1 dl olaj, 10 dkg finomliszt, 2 evőkanál ételízesítő por (Vegeta) A tálaláshoz 4 dl tejföl, 2 evőkanál sárgabarack lekvár (nem tévedés), 6 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A zöldbabot megmosom, letisztítom, majd három centis darabokra vágom. Annyi vízzel töltöm fel, amennyi éppen csak szűken lepi el. Beleszórom a Vegetát, majd fedő alatt majdnem puhára párolom. Közben az olajat felforrósítom, és a lisztet rászórva világossárgára pirítom. A tűzről lehúzva ráöntök 4 dl vizet, és gyorsan simára keverem. A rántást szűrőn keresztül engedem a főzelékbe, nehogy csomós legyen. Gyorsan kevergetve felforralom, majd beleszórom a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet. Éppen csak egyet forralok rajta, máris elzárom alatta a lángot, és a főzeléket lehűtöm. Adagokra osztva a már ismertetett módon lefagyasztom, és felcímkézve teszem el. Tálalás előtt a már teljesen felengedett zöldbabba belekeverem a tejfölt, a zúzott fokhagymát és a sárgabaracklekvárt, majd folytonos keverés közben felforralom és máris tálalható. Nagyon finom, pikáns íze lesz a sárgabaracklekvártól, tessék csak kipróbálni!

TEJFÖLÖS, FOKHAGYMÁS ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók: 1 kg zöldbab, tojásnyi zsír, 4 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál színes paprika, 1 pohár tejföl, só

Elkészítése: A megtisztított zöldbabot apró darabokra tördelve enyhén sós vízben puhára főzzük. A zsírból és a lisztből világosbarna rántást készítünk, beletesszük a zúzott fokhagymát, elkeverjük.
Hozzáadjuk a színes paprikát és a tejfölt, csontlével fölengedjük. Kevergetve felfőzzük, és a forrásban lévő zöldbabhoz szűrjük, jól kiforraljuk. Ha kell, tovább ízesítjük.

TEJFÖLÖS ZÖLDBABFŐZELÉK 01.
Hozzávalók: 1 kiló zöldbab, 6 deka zsír, 5 deka liszt, egy kevés pirospaprika, 2 deci tejföl, 4 deka vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kis csomó zöldpetrezselyem, evőkanálnyi ecet, 4 deka cukor, só

Elkészítése: A megtisztított zöldbabot körülbelül 2 centi hosszú darabokra tördeljük, jól megmossuk, és forrásban levő sós vízben feltesszük főni. Beletesszük az aprított hagymát és a finomra zúzott fokhagymát is. Ezután zsömleszínű rántást készítünk, egy kevés hideg vízzel simára keverjük, hozzátesszük a tejfölt, beleöntjük a megpuhult zöldbabba, és jól felforraljuk. Ecettel és cukorral ízesítjük.

TEJFÖLÖS ZÖLDBABFŐZELÉK 02.
Hozzávalók: 1 fej hagyma, 50 dkg zöldbab, 1 pohár light tejföl, 3 szem burgonya, fokhagyma, pirospaprika, ecet, olaj, só, kis cukor, 1 evőkanál ételízesítő, 1 csomag petrezselyemzöld Elkészítése: Pároljuk meg az apróra vágott hagymát kevés olajon. Sózzuk meg, ízesítsük pirospaprikával. Tegyük a hagymára a zöldbabot, és keverjük jól össze. Vágjuk kis kockákra a burgonyát, és adjuk hozzá azt is. Öntsük fel vízzel, ízesítsük fokhagymával, és főzzük meg. Ha puhára főtt, tehetünk még hozzá, fokhagymát, ízesítsük ecettel, és legvégül keverjük hozzá a tejfölt.

VAJBAB FŐZELÉK

Hozzávalók: 1,2 kg vajbab, 2 evőkanál vaj, 2 fej vöröshagyma, kiskanál só, 1 csokor kapor, csipet bors, 1 babérlevél, 2 szál petrezselyem, 1 l csirkeleves, 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 4 levél saláta

Elkészítése: A megtisztított babot tegye a reszelt vöröshagymával egyszerre a megolvasztott vajra. Fűszerezze ízlése szerint, majd öntse fel a levessel. Tegye a tetejére a csokorba kötött zöld-fűszereket, s gyöngyözve főzze fedő alatt készre. Dobja el a fűszercsokrot. A liszttel elkevert tejszínnel sűrítse be a főzeléket. Forralja lobogóra, és a tányérba fektetett salátalevélre merje a főzeléket. Pár percnyi várakozás után fogyassza az ételt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL, GYÜMÖLCSBŐL
Szerzők:
Klement András, Almási Edina,
Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.