Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK ZÖLDBABBÓL 3.

2016.09.14

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

ZÖLDBAB
ZÖLDBABFŐZELÉK 01.

Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpos evőkanál liszt, só, késhegynyi pirospaprika, pár csepp ecet (csipetnyi cukor vagy 1 kiskanál barackíz)

Elkészítése:
Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, a paprikával meghintjük, és a megtisztított, 1-2 centis darabokra vágott zöldbabot beletéve, megsózzuk. Kevés vízzel, fedő alatt, kis lángon puhára pároljuk, majd a tejföllel simára kevert liszttel besűrítjük. Pár csepp ecettel savanyítjuk,
Szelídíthetjük az ízét kevés cukorral vagy barackízzel is.

ZÖLDBABFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 4 kávéskanál cukor, só, 2 evőkanál libazsír, 25 dkg gyümölcs (télen 3 evőkanál lekvár), 2 evőkanál liszt

Elkészítése:
A megtisztított és összevágott zöldbabot kevés sós vízben feltesszük főni. Amíg fő, egy kis lábosban a gyümölcsöt kevés vízben cukorral megfőzzük.
Amikor a bab megpuhult, világos rántással csomómentesen besűrítjük, végül hozzáadjuk a gyümölcsöt.

ZÖLDBABFŐZELÉK 03.
Elkészítése:
Megtisztítunk 1 kg zöldbabot: levágjuk felső és alsó kis szárait, és ha nem nagyon gyenge, az oldalán levő szélet is lehúzzuk. Ferde kocka alakúra vagdaljuk és forró sós vízben puhára főzzük. Mikor már megpuhult, közép vastag rántással berántjuk, felforraljuk és tálalás előtt 2-3 deci tejfölt öntünk bele.
Jobb lesz vékony rántással, esetleg habarással.

ZÖLDBABFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
Zöldbab 1.5 kg, zsír 15 dkg, zöldpetrezselyem 1/2 csomó, hagyma 1/4 fej, liszt 2 kanál, paprika, só 1-1 késhegynyi, ecet 1/2 kanál, tejföl 2 dl

Elkészítése:
A gyenge zöldbabot szálkájától megtisztítjuk, kockára, vagy hosszára vékony csíkokra vágjuk. Sós vízben megfőzzük, ha puha, készítünk zsíros sárgás rántást, kis finomra vágott hagymával, finomra vágott petrezselymet, paprikát hozzátéve, feleresztjük a babbal.
Ezzel felforr, azután kis ecetet és tejfölt adunk hozzá.

ZÖLDBABFŐZELÉK 05.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zöldbab, 4 dl aludttej, 2 db tojássárgája, só, almaecet, 2 csomag petrezselyemzöld

Elkészítése:
A friss zöldbabot megmossuk, és körülbelül 2 cm-es darabokra vágva kevés sós vízben puhára pároljuk. Az aludttejjel simára keverjük a tojássárgáját, ezt felöntjük a zöldbab levével, majd visszatesszük a zöldbabra, és felforraljuk. Mikor az étel elkészült, vágott petrezselyemzöldet is keverhetünk hozzá.
Almaecetet is tehetünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL, GYÜMÖLCSBŐL
Szerzők:
Klement András, Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.