Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK ZÖLDBABBÓL 4.

2016.09.18

ZÖLDSÉGEK LXIKONJA

ZÖLDBAB
ZÖLDBABFŐZELÉK 06.

Elkészítése:
Télen percek alatt készíthetünk zöldbabfőzeléket. Evőkanálnyi összevagdalt vöröshagymát két evőkanál olajon megpárolunk, 1-2 tört fokhagymagerezdet adunk hozzá. Egy evőkanál finomliszttel megszórjuk, és késhegynyi pirospaprikával megszórjuk. Közben egy üveg konzerv zöldbabot leszűrünk, a rántást egy kevés konzerv lével felengedjük, majd a zöldbabot is beleöntjük. Annyi lével hígítjuk, hogy megfelelő sűrűségű főzeléket kapjunk, egy kevés sóval, pár csepp ecettel, egy evőkanál barackízzel és egy deci tejföllel ízesítjük.
1-2 perces forralás után már tálalhatjuk is.

ZÖLDBABFŐZELÉK 07.
Hozzávalók:
zöldbab (2-3 cm darabokra vágva, vagy fagyasztott), kevés olaj, 3 ek liszt + 2 dl tejföl (vagy joghurt), só, majoránna, tárkony, bazsalikom

Elkészítése:
Kevés olajban a zöldbabot lefedve pároljuk 5-6 percig, sózzuk, fűszerezzük, felöntjük vízzel, annyival, hogy a zöldbabot befedje. Ha a zöldbab megpuhult, egy pohárban 3 ek lisztet a tejföllel vagy joghurttal kikeverjük, hozzáöntjük a zöldbabhoz, kevergetjük, és néhány perc múlva levesszük a tűzről.

ZÖLDBABFŐZELÉK 08.
Hozzávalók:
60 dkg mélyhűtött zöldbab, 5 dkg zsír, 1,5 ek liszt, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só, cukor, ecet

Elkészítése:
A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük. Zsemleszínű rántást készítünk, amelybe belepirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és kevés pirospaprikával megszórjuk.
A tűzről levéve hideg vízzel simára keverjük, és a főzeléket besűrítjük.
Végül hozzákeverjük a tejfölt, sóval, ecettel, cukorral ízesítjük, és jól kiforraljuk.

ZÖLDBABFŐZELÉK 09.
Hozzávalók:
800 g sárga hüvelyű bab, 200 g füstölt csont, 15 g fokhagyma, 50 g zsír, 80 g liszt, 1/2 csomag zellerlevél, 1,5 dl tejfel, ízlés szerint: só, ecet

Elkészítése:
Gondos tisztítás, azaz szálkátlanítás és darabolás után megmossuk, és hideg vízben füstölt hússal vagy füstölt csonttal feltesszük főni.
Ízesítjük finomra vágott fokhagymával, egy nagy csomag összekötött zeller zölddel. Minél fiatalabb a bab, annál gyorsabban puhul meg.
Míg fő, egy zsemleszínű rántást készítünk. Hagyjuk kihűlni, majd tejfellel simára keverjük a rántást. A bab levével kissé fellangyosítjuk és hígítjuk. És ha már a bab puha a füstölt csontot, húst, zeller levél köteget kivesszük, majd a forrásba lévő ételt berántjuk. Jól kiforraljuk. Ételecettel és sóval ízesítjük.
Sok helyen vágott friss kaprot, fűszerpaprikát vagy burgonyát is tesznek a főzelékbe, de készülhet hússal is. Gulyásként a sűrítési mód is többféle lehet, mert épp oly jó habarással, mint rántással.
Feltétként a sült hús, pörkölt, tükörtojás, bundás zsemle, sült kolbász húspogácsa vagy fasírt is illik ehhez az ételhez.

ZÖLDBABFŐZELÉK 10.
Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítva, hosszában két-háromfelé vágjuk, s puhára főzzük. Ha forró vízbe tesszük bele, sokkal hamarabb megpuhul, s csak akkor sózzuk meg, mikor már egy ideig forrt. Ha van pecsenyezsírunk, abból veszünk egy jó kanállal, s két kanál liszttel világos barna rántást készítünk, melybe finomra vágott vereshagymát, petrezselyem zöldjét s egy kevés szintén finomra vágott fokhagymát teszünk. Ha a bab már egészen megpuhult, beleöntjük lassan a rántásba vigyázva, hogy túl hideg ne legyen, inkább csak merítő kanállal tegyük mindig hozzá, vagy ha látjuk, hogy sok a lé, inkább szűrjük le a babot, s csak azután tegyük a többihez, mert hígítani sokkal könnyebb, mint besűríteni. Tetszés szerint egy-két kanál jó ecetet keverünk még bele s tejfelt is jócskán. Ha már egy ideig együtt forrt a rántással s így lassan tovább forrni, míg betálaljuk
Akkor felül paprikás zsírral öntözve adjuk az asztalra.
A sárga bab is ugyanígy készül, csak az ízletesebb, ha kockákra vágjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL, GYÜMÖLCSBŐL
Szerzők:
Klement András, Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.