Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK SALÁTÁKBÓL 1

2019.04.15

FŐZELÉKEK KÖNYVE

SALÁTAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
100 g tisztított saláta, 50 g tisztított burgonya, 1 mokkáskanál olaj, 1 mokkáskanál citromlé

Elkészítése:
A salátát leveleire szedve alaposan megmossuk (folyó csapvízben), darabokra tépkedjük, és a kockára vágott burgonyával 15 percig pároljuk 3-4 evőkanál vízben. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Pépesítés után hozzáadjuk az olajat, a főzőlével hígítjuk, és rövid időre gyors kevergetés mellett visszatesszük a tűzhelyre, kis lángra. Étkezési hőmérsékleten 5-6 csepp citromlével ízesítjük, pulykahús-püré illik hozzá.

SALÁTAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személy részére:
2 - 3 fej saláta, 2 cs kapor, 1/2 kg krumpli, 2 ek olaj, tej, 1 ek liszt, almaecet, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
A krumplit megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A megmosott salátát darabokra szedjük, a vastagabb részeket késsel összevágjuk. Egy lábasban az olajon a kaprot és a lisztet enyhén megpirítjuk, és felöntjük a krumplival, s főzőlevével. Amikor a lé forrásban van, belekeverjük a darabokra szedett salátát, kis tejet öntve hozzá átforraljuk. A salátának a főzési ideje alig 1 perc. Ha a lé még nem elég sűrű, egy kis tejet öntünk hozzá. Megsózzuk, és miután felforr, almaecettel savanykásra ízesítjük.
Tejföllel kínáljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
saláta 1 kg, zsír 10 dkg, liszt 1 ek, fokhagyma 1 cikk, só, bors 1 késh, tejföl 2 dl

Elkészítése:
A szép fejes salátát megmossuk, sós vízbe feltesszük, kis ideig főzzük, ez alatt készítünk zsíros, sárga fokhagymás rántást, a salátát leszűrve beletesszük. Kevés sót, borsot, kis ecetet teszünk bele. Forrni hagyjuk, ha puha, tejföllel tálaljuk.

SALÁTAFŐZELÉK 04.
Hozzávalók:
4 közepesen nagy fej saláta, 5 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor, 1 gerezd fokhagyma, pár csepp ecet vagy citromlé (1 csokor kapor)

Elkészítése:
A salátát alaposan megmossuk, cikkekbe vágjuk, és egy kevés sós vízben a fokhagymával puhára főzzük. A vajbór a liszttel világos rántást készítünk, besűrítjük vele a salátát, és az ecettel vagy citromlével, cukorral meg a tejföllel ízesítjük. Még egyszer felforraljuk, úgy tálaljuk. (Ízesíthetjük finomra vágott kaporral is.)

SALÁTAFŐZELÉK 05.
Elkészítése:
Egy szép fej salátát megmosva, megtisztítva, metéltre vagdalunk. Fél deka vajon és 2-3 evőkanál zöldség- vagy csont-lén S percig pároljuk. Föleresztjük még 3-4. evőkanál zöldséglével, amiben előzőleg simára kevertünk 1 tojássárgáját. Ezzel együtt újabb 5-6 percig pároljuk.

Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - SALÁTAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.