Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SÁRGARÉPÁBÓL 1.

2017.05.12

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

RESZELT SÁRGARÉPA-FŐZELÉK
Hozzávalók:
800 g sárgarépa, 40 g vaj. 2 ek húsleves esszencia, 1 pohár tejföl, 1 tojássárgája, 40 g l liszt, 1/2 csomó petrezselyemzöld

Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát durvára lereszeljük. Lábasban felolvasztjuk a vajat, és beletesszük a sárgarépát. Hozzáadjuk a húsleves esszenciát, és kb. 2-3 dl vizet, lefedjük, és puhára pároljuk. Amikor a sárgarépa megpuhult, hozzáöntjük a tojássárgájával dúsított, liszttel elkevert tejfölt. Jól elkeverjük, és még egy rövid ideig a tűzhelyen tartjuk, arra vigyázva, hogy ne forrjon fel.
Közvetlenül tálalás előtt meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.

SÁRGARÉPA FŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
80 dkg sárgarépa, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 púp evőkanál liszt, tej, só, cukor, I csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:
A répát megtisztítjuk, és fél centi széles laskára vagy kis kockákra vágjuk. A vajon vagy az olajon átsütjük, néhány percig pirítjuk, ma megsózzuk, és először saját levében, majd egy kevés vízzel puhára pároljuk. Végül zsírjára sütjük, a liszttel meghintjük, és egyperces pirítás után annyi vízzel, vagy tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen a répa alatt. Megcukrozzuk, végül finomra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Kellemesen édeskésnek kell lennie, attól függ, hogy mennyi cukrot teszünk bele, hogy milyen édes volt a répa. Ha mirelitből készítjük, két csomag kell ekkora mennyiséghez. A még fagyott répát ~ forró zsiradékba öntjük, megsózzuk, és kb. öt percig pároljuk.
Utána hintjük meg a liszttel, engedjük fel a tejjel, és a petrezselyemmel ízesítjük.

Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SÁRGARÉPÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.