Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK KÖNYVE - FŐZELÉKEK SÓSKÁBÓL 1.

2016.12.29

FŐZELÉKEK KÖNYVE

Megjelenése
- 30-50 cm magas, ovális levelei csomóban nőnek, két oldalt a nyél mellett, kis csúcsokat alkotva behasítottak. Apró pirosas színű virágai a szár végén kalászban nőnek, bugavirágzatot alkotnak. A virágzás május elejétől egészen augusztusig tart.

Hatóanyagai
- Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti, melynek étvágyserkentő hatása is van.
- Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére.
- Sok ásványi sót, meszet, foszfort, vasat, magnéziumot, valamint A-vitamint tartalmaz.
- Fő hatóanyagai a flavonoidok, cserzőanyagok és polifenolok.
- A gyökérben tannin, antrakinonok és naftalén-diolészterek találhatóak.


Gyógyhatásai
- Régen vértisztítóként alkalmazták. Immunrendszer erősítő, vizelethajtó, nyákoldó hatású. A gyökeréből készült kivonatát gyomor- és bélhurut esetén használják, gyengén hashajtó hatású, míg a terméséből készült kivonat hasmenésre javasolt.

Felhasználása
- A spenótból készült főzelékhez hasonló jellegű étel készíthető belőle, de használják saláták ízének fokozására, valamint levesek, omlettek készítésénél is. - Frissen szedve kedvelt gyerekcsemege.

Egészségügyi veszélyek
- A sóskában található oxálsav vese- és húgyhólyagkövek képződését segítheti elő hosszú távon, valamint a reumás és ízületi gyulladásos betegek fájdalmait is fokozhatják, ezért ilyen esetekben érdemes kerülni a fogyasztását.

Sóska Észak-Amerikában
- A sóska angol neve „common sorrel” vagy „garden sorrel”; élelmiszerboltokban nem kapható, ezért cserepes vagy ültetendő mag formájában kell beszerezni és otthon termeszteni.
- Egyes esetekben a „Farmer's Market”-eken (termesztői piacon) vásárolható meg a növény természetes (nyári) szezonja alatt.

Mezei sóska
Rumex acetosa cultivar
 
Kifejlett növény
Virágzat
Levél
Magok
Illusztráció

Jegyzetek
- Ugrás ehhez: a b c d

 

wikipedia

SÓSKA
ÉDES SÓSKAFŐZELÉK

Hozzávalók:
1/2 kg sóska 1 tojás (ha kicsik, akkor kettő) 2-2.5 dl tej olaj cukor só 1/2 csomag vaníliás pudingpor (vagy liszt)

Elkészítése:
Egy kevés forró olajra öntöm a megmosott lecsöpögtetett sóskát. Ha nagyok a levelek, akkor levágom a szárát. Kicsit megsózom (mokkáskanálnyi) és megcukrozom, kb. 2-3 evőkanállal, ízlés szerint. Addig dinsztelem, míg szép krémes állaga nem lesz. A tojás sárgáját elkeverem egy kicsi cukorral és fél csomag pudingporral. Ezt felöntöm tejjel, csomómentesen elkeverem, majd a sóskakrémhez öntöm és sűrűre főzöm. Ha elzártam a lángot hozzákeverem a tojás felvert habját. Frissen jó fogyasztani. A hab hozzáadása után már nem jó melegíteni.
Ízlés szerint lehet hússal, bármilyen feltéttel tálalni, gyerekeknek kockára vágott parizerrel vagy virslivel is lehet tálalni.
Nagyon szeretik.

MÉZES SÓSKAFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg sóska, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 16 dkg méz

Elkészítése:
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dkg mézet és tovább kevergetve főzzük még 10 percig.
Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk.

SÓSKAFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
sóska, vöröshagyma, zsír, tejföl, liszt, cukor

Elkészítése:
A sóskát mosd meg, a levélnyeleket tépdesd le. Kevés forró zsírra tegyél (csak ízesítésnyi) nagyon finomra vágott vöröshagymát, s még mielőtt az megpirulna, add hozzá a megtisztított sóskát. Párold meg, majd a leveleket (például egy bárddal) vagdald néhány milliméteres darabokra.
Tedd vissza a pároló edénybe, ízesítsd cukorral, sűrítsd tejfölös habarással, s jól forrald össze.

SÓSKAFŐZELÉK 02.
Elkészítése:
1 kg sóskát váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát szakítsuk le, majd a megtisztított sóskát újból megmosva deszkán metéljük ujjnyi széles szeletekre. Egy nagyobb zománcozott edénybe öntsünk 1 evőkanál olajat, tegyük rá az összevagdalt sóskát, és fedő alatt, többször átforgatva néhány percig pároljuk, majd fedő nélkül süssük le zsírjára. Utána szórjunk rá fél mokkáskanál sót, majd 2 evőkanál lisztet 2 dl tejföllel keverjünk simára. Engedjük fel 1 dl tejjel, és tegyük a habarékot a mártásba. Végül adjunk hozzá 16 dkg mézet és tovább kevergetve főzzük még 10 percig.
Melegen, tükörtojás vagy kemény tojás feltéttel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.