Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK SÓSKÁBÓL 4.

2019.06.08

FŐZELÉKEK KÖNYVE

SÓSKAFŐZELÉK 03.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg sóska, 1 fej vöröshagyma, zsír, tejföl, liszt, cukor

Elkészítése:
A sóskát mossuk meg, a levélnyeleket tépdessük le. Kevés forró zsírra tegyünk (csak ízesítésnyi) nagyon finomra vágott vöröshagymát, s még mielőtt az megpirulna, adjuk hozzá a megtisztított sóskát. Pároljuk meg, majd a leveleket (például egy bárddal) vagdaljuk néhány milliméteres darabokra.
Tegyük vissza a pároló edénybe, ízesítsük cukorral, sűrítsük tejfölös habarással, s jól forraljuk össze. Elkészítési idő: 30 perc

 

 

 

SÓSKAFŐZELÉK 04.
Hozzávalók 2 főre:
400 g sóska, 400 ml tej, só, 2 ek olaj, 2 ek liszt

Elkészítése:
A sóskalevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk. Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd leszűrjük, kezünkkel jól kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra összevagdossuk. A tej felével felöntjük, kb. 10 percig főzzük, aztán berántjuk.
Rántás készítése:
2 ek lisztet világosbarnára pirítunk 2 ek olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.

SÓSKAFŐZELÉK, AHOGY NAGYMAMÁM KÉSZÍTETTE
Hozzávalók:
sóska, liszt, tejföl, tojás, burgonya

Elkészítése:
sóskát apróra vágom (mint a petrezselymet) kevés olajon megpárolom addig, amíg szétesik, majd megsózom, közben egy nagy tejfölbe 1,5 evőkanál lisztet elkeverek és hozzáadom a sóskához, egyet rottyan és kész
Tükörtojással, főtt burgonyával tálalom!
Elkészítési idő: 25 perc

SÓSKAFŐZELÉK FEHÉRRÉPÁVAL, TOFUVAL
Hozzávalók:
fehérrépa, fokhagyma, sóskalevél, zabkorpa, tofu, gabona kása

Elkészítése:
A fehérrépát szeletekre vágva, gőz fölött megpároljuk, a levét a főzelékhez használjuk. A fokhagymát olajon megfuttatjuk, rátesszük a sóskalevelet és pároljuk, majd zabkorpát teszünk rá. A tűzről levesszük, a párolóvízzel felöntjük és turmixoljuk. Ha hűlt, nyers sóskalevelet teszünk még hozzá és azzal is turmixoljuk. Lehet úgy is, hogy tálalás előtt nyers sóskalevelet aprítunk a tányérra és úgy szedjük rá a főzeléket. A tofu szeleteket fokhagymapéppel megkenjük, szójaszószt öntünk a tetejére és megsütjük. Mindhármat együtt fogyasztjuk. A tofu helyett valamilyen kásával is finom.

SÓSKAFŐZELÉK TOJÁSSAL
Elkészítése:
Megfelelő mennyiségű sóskát megvagdalva megfőzünk. Világos rántással sűrítjük, tejfelezzük, gyengén sózzuk, nem cukrozzuk. A tojásokat külön bő, sós vízbe ütve főzzük hozzá 5-6 percig.
Ha megfőtt, lyukas kanállal rakjuk a főzelék tetejére.

Forrás:
FŐZELÉKEK ZÖLDSÉGBŐL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.