Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK KÖNYVE - FŐZELÉKEK SPENÓTBÓL 3.

2017.02.07

FŐZELÉKEK KÖNYVE

PARAJ-SPENÓT
PARAJFŐZELÉK GALUSKÁVAL

Hozzávalók:
1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót, 1 db tojás, fél liter tej, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál só

Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk, és az olajon, fedő alatt megpároljuk. Belevágjuk a fokhagymát, megszórjuk 2 evőkanál liszttel és felöntjük a tejjel és tejszínnel. Ízesítjük és megfőzzük. Ahogy a spenót megpuhult, illetve a főzelék felfőtt, összeturmixoljuk. Közben a tojást összedolgozzuk a liszttel, a zsemlemorzsával, megsózzuk, és kevés vízzel sűrű galuskamasszát készítünk. Evőkanállal a fövő főzelékbe szaggatjuk és megfőzzük benne.
Tálaláskor tejfölt csurgathatunk rá.

PARAJ ILIKE MÓDRA
Elkészítése:
1 evőkanál zsíron megsütöm az 1 púpozott evőkanál lisztet, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, majd rövid ideig sütöm. Ezután felengedem fél liter hideg tejjel, felfőzöm, simára keverem, beleteszem a mirelit spenótot fagyott állapotban. Mire a paraj felolvad, közben kevergetem, felforr, megsózom, ételízesítőt teszek hozzá, pár percig még forralom, majd lezárom. Főtt tojással tálalom.

PARAJPÜRÉ
Hozzávalók:
1 kg paraj vagy 2 csomag mirelit paraj, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, kb. fél liter tej, só, őrölt bors vagy fokhagyma

Elkészítése:
Ha friss parajból készítjük, azt megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk, majd vízben puhára főzzük. Ezután alaposan lecsepegtetjük, sőt ki is nyomkodjuk belőle a nedvességet, és áttörjük vagy turmixoljuk, esetleg átdaráljuk. Ha mirelitből készül, hagyjuk felolvadni, és sűrű szűrőbe téve, alaposan kinyomkodjuk a levét. A vajon a liszttel fehéredésig sütjük, a tejjel felengedjük, és a parajt beletéve, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Sokan fokhagymásan szeretik, akkor nem kerül bele bors, hanem a rántásba két gerezd tört fokhagymát rakunk. Alaposan összeforraljuk, ha kell, még tejjel hígítjuk.
Sokan nem rántással sűrítik a parajt, hanem tejben áztatott, áttört zsemlével.
Mások reszelt szerecsendióval ízesítik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.