Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SPENÓTBÓL 4.

2017.02.24

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

PARAJ-SPENÓT
PARAJFŐZELÉK 01.

Hozzávalók:
1 kiló paraj, fél deka szódabikarbóna, 5 deka vaj, 4 deka liszt, 2.5-3 deci tej vagy csontlé a feleresztéshez, törött bors, só

Elkészítése:
A megtisztított és több vízben megmosott parajt forró vízbe főzzük be. A paraj után azonnal a vízbe tesszük a szódabikarbónát, amelytől a paraj szép világoszöld színű marad. 10-12 percnyi főzés után leszűrjük, levétől kinyomkodjuk, és szitán áttörjük.
Elkészítjük a rántást:
Felhevített vajban megpirítjuk a lisztet, majd hozzákeverjük a parajt, tejjel feleresztjük, de felereszthetjük csontlével is, és ismét jól elkeverjük és felforraljuk. Egy kis sóval, borssal ízesítjük.
Ízlés szerint piríthatunk a rántásba egy-két gerezd összezúzott fokhagymát is.

PARAJFŐZELÉK 02.
Elkészítése:
Előzőleg vékonyan szeleteljünk fel 1 zsemlét, majd 4,5 dl tejből öntsünk rá annyit, hogy félig ellepje, és villával törjük össze. 1,2 kg zsenge spenótot egy nagy tálba rakva váltott vízben alaposan mossunk meg. A levelek szárát és középső erét szakítsuk ki, majd a megtisztított parajt újból megmosva tegyük egy nagyobb méretű zománcozott fazékba. Öntsünk rá kb. 2 liter vizet, és időnként átkeverve, fedő alatt, fajtától függően főzzük 10–20 percig, amíg teljesen megpuhul. A zsenge tavaszi spenót puhára főzéséhez 5 perc is elegendő. Ha nincs nagy edényünk, akkor előbb forraljuk fel a vizet, és kisebb adagokban tegyük bele a parajt. Néhányszor megkavarva pillanatok alatt össze fog esni, így fele akkora fazékban is elfér. A megfőtt spenótot szűrjük le, és a maradék levét is kinyomkodva normálméretű tárcsával ellátott műanyagházas húsdarálón hajtsuk át, vagy ha elég zsenge, akkor deszkára téve hosszában és keresztben vágjuk apróra. 2 púpozott evőkanál liszthez adjunk annyi olajat, amennyit felvesz, reszeljünk rá 2 gerezd fokhagymát, és élénk tűzön habzásig hevítve készítsünk belőle rántást. A szokásosnál nagyobb méretű edényben pirított rántáshoz tegyük hozzá a parajpürét, és állandóan kevergetve, lángterelő felett főzzük kb. 5 percig. Időközben adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemlét is, és alaposan beledolgozva forraljuk össze a spenóttal. Ha a beáztatott zsemle nem elég puha, kissé melegítsük fel, és néhányszor keverjük át a pépet. Ezután öntsük hozzá a maradék, és a zsemléből kinyomkodott tejet. Szórjunk rá 1 púpozott mokkáskanál sót, és ízlés szerint maximum negyed mokkáskanál őrölt borsot, majd tovább kevergetve főzzük még 5 percig.
Melegen, feltéttel tálaljuk.
Tejfölös gombapaprikással, gomba krokettel illetve tojáspörkölttel érvényesül leginkább az íze, de tükörtojással vagy kemény tojással fogyasztva is finom. Hűtőszekrényben tároljuk.
Ha másnapra besűrűsödne, öntsünk bele egy kis tejet, és forraljuk fel.

PARAJFŐZELÉK 03.
Hozzávalók:
40 dkg parajkrém, 4 dl tej, 8 dkg liszt, 2 ek étolaj, 1 db zsemle, só, fokhagyma, bors, pici szódabikarbóna

Elkészítése:
A parajt kevés vízben feltesszük főni pici szódabikarbónával (így szép színe marad), a zsemlét beáztatjuk a tejben és lepasszírozzuk. Közben a lisztből, olajból rántást készítünk. A megfőtt parajhoz adjuk a zsemlés tejet, és a végén a rántással besűrítjük.
Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával.
Jól kiforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.