Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SPENÓTBÓL 5.

2017.03.14

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

PARAJ-SPENÓT
PARAJFŐZELÉK 04.

Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg sima liszt, húslé, 1 doboz vagy 1 zacskó mélyhűtött paraj vagy 60 dkg friss spenót, só, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszín, 2 db egész tojás

Elkészítése:
Felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a lisztet, azután felöntjük hideg húslével, elkeverjük és felforraljuk, majd beletesszük a félig kiolvasztott vagy a ledarált friss spenótot, összeforraljuk, megsózzuk, megízesítjük zúzott fokhagymával, és végül tojással elhabart tejszínnel finomítjuk.

PARAJFŐZELÉK GALUSKÁVAL
Hozzávalók:
1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót, 1 db tojás, fél liter tej, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál só

Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk, és az olajon, fedő alatt megpároljuk. Belevágjuk a fokhagymát, megszórjuk 2 evőkanál liszttel és felöntjük a tejjel és tejszínnel. Ízesítjük és megfőzzük. Ahogy a spenót megpuhult, illetve a főzelék felfőtt, összeturmixoljuk. Közben a tojást összedolgozzuk a liszttel, a zsemlemorzsával, megsózzuk, és kevés vízzel sűrű galuskamasszát készítünk. Evőkanállal a fövő főzelékbe szaggatjuk és megfőzzük benne.
Tálaláskor tejfölt csurgathatunk rá.

PARAJ ILIKE MÓDRA
Elkészítése:
1 evőkanál zsíron megsütöm az 1 púpozott evőkanál lisztet, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, majd rövid ideig sütöm. Ezután felengedem fél liter hideg tejjel, felfőzöm, simára keverem, beleteszem a mirelit spenótot fagyott állapotban. Mire a paraj felolvad, közben kevergetem, felforr, megsózom, ételízesítőt teszek hozzá, pár percig még forralom, majd lezárom.
Főtt tojással tálalom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.