FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK SPENÓTBÓL 6.

PARAJ-SPENÓT
PARAJ SZÓJÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg paraj, 6 dkg margarin, 4 db tojás, 2 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejszín, só, törött bors
Elkészítése:
A margarint megolvasztjuk, hozzátesszük a megtisztított parajt, fedő alatt saját levében megpároljuk, ha puha, a levét takaréklángon elpárologtatjuk. A szójalisztet a tejszínnel simára keverjük, a parajjal összekeverjük, takaréklángon 10 percig főzzük.
Tálra halmozzuk főtt tojásszeletekkel körülrakva tálaljuk.

RÁNTOTT PARAJ ÍNYENCEKNEK
Hozzávalók:
40 dkg friss paraj, 5 dkg vaj, 8 dkg liszt, 2 dl tej, 2 g szerecsendió, 4 db tojás, 8 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 3 dl olaj, só
Elkészítése:
A friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól kinyomkodjuk és áttörjük, vagy apróra összevágjuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, forró tejjel felengedjük, és habverővel simára keverve addig forraljuk, amíg az edény falától elválik. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a parajt és az előzőleg elhabart 2 db tojást, majd jól összekeverjük. Hűvös helyre téve megvárjuk, míg teljesen kihűlt, ekkor kisebb lapos szeleteket formálunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és sajtba bundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük.
Burgonyapüréhez tálalva kitűnő húspótló étel. Elkészítési idő: 60 perc

FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:



