Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA 6 - FŐZELÉKEK SPENÓTBÓL 1

2016.12.15

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

PARAJ-SPENÓT
OLASZ SPENÓT

Hozzávalók:
4+3 tojás, 25 dkg lasagne tészta, 30 dkg spenót püré, 10 dkg Anikó sajt, 5 dkg mozzarella, 1 kis fej hagyma, 1 tasak olaszos fűszerkeverék, 5 dkg füstölt sajt

Elkészítése:
Négy tojást főzzön keményre, pucolja meg, hagyja teljesen kihűlni, majd vagdalja apró darabokra. A tésztát a használati utasítás szerint főzze meg. Alaposan csepegtesse le, és egy tűzálló tálat béleljen ki a tészta felével.
Rétegezze, míg a hozzávalók elfogynak - spenót püré, vagdalt keménytojás, reszelt mozzarella és hagyma. Hintsen rá a fűszerkeverékből, majd folytassa a rétegezést. Legfelülre tészta kerüljön. Erre morzsolja az Anikó sajtot. A tálat csúsztassa 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süsse készre.
Forrón tálalja.
Külön tálkában kínáljon hozzá kapros mártást.

 

PARAJ ANGOLOSAN
Hozzávalók:
75 dkg paraj, 10 dkg vaj, só, őrölt bors

Elkészítése:
A jól megtisztított, megmosott parajt sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. A forró vajjal összekeverjük, és megborsozva kínáljuk.
Nagyon szép, ha kivajazott kis csészékbe tömködjük a paraj. leveleket, majd tálra borítjuk a pecsenye köré a szép gömbölyű kupacokat.

PARAJ B. NAGY MÁRTA MÓDRA
Elkészítése:
1 kg spenótot a szárától megtisztítva, alaposan megmosva felteszed főni, a vízbe sót, borsot és fokhagymát teszel. Közben tejbe beáztatsz 2 db zsemlét, vagy 2-3 szelet kenyeret. Amikor a spenót megfőtt, leszűröd, kicsavarod a léből, húsdarálón ledarálod a kinyomott zsemlével együtt. Vékony, világos rántást készítesz, a végén 2-3 gerezd fokhagymát áttörsz bele, majd a darált pépet is beleteszed, felengeded a tejjel, amiben a zsemle ázott, esetleg még öntesz hozzá (kb. 1 liter), de úgyis látod, hogy milyen az állaga. Ízesíted sóval, borssal, őrölt szerecsendióval - ízlés szerint -, mi bundás kenyérrel szeretjük.

PARAJ FLANDRIAI MÓDRA
Hozzávalók személyenként
25 dkg paraj, 3 dkg vaj, fél citrom, 1/2 dl tejszín, só

Elkészítése:
A megtisztított parajt igen vékony metéltre vágjuk és egy lábasban felhevített vajon megpároljuk. Hozzáöntjük a citrom levét, majd a tejszínt, jól összekeverjük és felforraljuk. Tálalásig fedő alatt tartjuk. Tálaláskor kevés sóval ízesítjük.
Tükörtojással igen jó vacsora.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.