Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPENÓTFŐZELÉKEK 8.

2019.04.01

FŐZELÉKEK KÖNYVE

SPENÓTFŐZELÉK KLEMI MÓDRA
Elkészítése:
A frissen szedett spenótot alaposan megmosom, leszárazom, kevés vízben puhára főzöm. A főzőléből egy csészényit félreteszek, a spenótleveleket tálcára szedem, várok vele, míg kissé lehűl, robotgépbe rakom, felöntöm a főzőlével és alaposan leturmixolom. Fokhagymás rántást készítek, ráöntöm a leturmixolt spenótot, tejjel felengedem, ízlés szerint sózom, borsozom, és tejfölsűrűségűre főzöm. Krumplipürével és tükörtojással tálalom.

SPENÓTFŐZELÉK VASI MÓDRA
Elkészítése:
Forrázott spenótot sós vízben puhára főzünk, szitára téve, leszikkasztjuk. Kifacsarva, megvágva, szitán áttörve, piros rántásba tesszük és húslével föleresztjük. Ennek híján vízzel vagy tejjel. Pár gerezd fokhagymát teszünk bele egészben - de tálaláskor kivesszük. Kis borssal ízesítjük, vagy ha van pecsenyelé, vagy húskivonat, az nagyon jóízűvé teszi.

SPENÓT ILIKE MÓDRA
Elkészítése:
1 evőkanál zsíron megsütöm az 1 púpozott evőkanál lisztet, 2 gerezd fokhagymát teszek hozzá, majd rövid ideig sütöm. Ezután felengedem fél liter hideg tejjel, felfőzöm, simára keverem, beleteszem a mirelit spenótot fagyott állapotban. Mire a paraj felolvad, közben kevergetem, felforr, megsózom, ételízesítőt teszek hozzá, pár percig még forralom, majd lezárom. Főtt tojással tálalom.

SPENÓT LEVENTE MÓDRA
Hozzávalók:
1 zacskó gyorsfagyasztott paraj, 3 evőkanál olaj, 5 dkg liszt, 4 dl tej, só, fokhagyma, szikkadt kifli vagy zsömle

Elkészítése: A gyorsfagyasztott parajt hagyjuk felengedni, majd a levét leöntjük. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Ahhoz adjuk a spenótot, tejjel felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük. 2-3 gerezd fokhagymát fokhagymatörőn áttörünk és beletesszük, majd tejbe áztatott kiflit vagy zsemlét teszünk bele, ami sűríti és jó ízt ad neki. Ha szükséges, elturmixoljuk. Tálaláskor tejszínnel ízesítjük. Tükörtojással tálaljuk.

SPENÓT YVETTE MÓDRA
Elkészítése:
Sima liszttel rántást készítek. Amikor már egy kicsit barnul a rántás, hozzáadok 2-3 gerezd összenyomott fokhagymát, leveszem a tűzről és hozzáadom a mirelit spenótot. Vissza a tűzre, jól átforrósítom és felöntöm annyi tejjel, hogy kellő sűrűségű legyen. Állandó keveréssel felforralom. Ízesítem sóval és őrölt fehérborssal.

SPENÓT ZSEBI MÓDRA
Hozzávalók:
1 zacskó gyorsfagyasztott spenót, 1 l tej, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 tojás, só, a rántáshoz olaj és liszt

Elkészítése:
A fagyott spenótot (ha előző este elfelejtem kivenni a mélyhűtőből) felrakom 1 liter tejben főni, mire kienged, és el kezd forrni, elkészítem a rántást, ebbe nyomok 2-3 gerezd fokhagymát (fokhagymanyomóval), majd pici hideg vízzel felöntve beleöntöm, a már felforrt spenótba és folyamatos kevergetés közben újra felforralom. Nem felejtem el megsózni sem! Mikor újra forr, három tojást felütök egy tálba, és jól felverem, majd ezt is beleöntöm a spenótba, miközben gyorsan kevergetem ekkor már el is zárom a gázt, mert a tojásokkal már nem kell főzni, csak kevergetem, míg a tojás össze nem áll (mint a tojáslevesben) Ha ehető hőmérsékletűre hűlt máris fogyasztható. Magában egy karéj kenyérrel is irtó finom, de természetesen tükörtojással, sült oldalassal vagy egyéb feltéttel is lehet enni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.