Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SPENÓTFŐZELÉKEK 9.

2020.06.08

FŐZELÉKEK KÖNYVE

SPENÓT, VAGY LABODA
(1914)
Elkészítése:
A labodát száraitól megtisztítva megmossuk, forró sós vízbe dobjuk s fél óra hosszat főzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük, s ha jól lecsepegett minden víz róla, egy deszkára tesszük, s nagyon finomra összevagdaljuk.
Lehet szitán is áttörni, de ez nem föltétlen szükséges.
Világos rántást készítünk, melybe egy kevés finomra vágott fokhagymát s az összevagdalt parajt, kevés törött borsot, teszünk, az után annyi tejjel eresztjük fel, hogy se túlságosan sűrű, se nagyon híg ne legyen.

 

 

TEJSZÍNES PARAJFŐZELÉK
Hozzávalók:
600 gr leveles paraj, 15 gr só, 3 gr őrölt bors, 60 gr vaj, 50 gr liszt, 2 gr fokhagyma, 4 dl tej, 1 dl tejszín, 2 dl csontlé, 1 db zsemle, 3 gr szódabikarbóna

Elkészítése:
A zsemlét tejben beáztatjuk, majd kicsavarjuk.
A parajt jól megmossuk, lecsepegtetjük.
Vizet forralunk, melyhez sót és szódabikarbónát adunk.
A forrásban lévő vízbe beletesszük az előkészített parajleveleket, és egyszer felforraljuk, leszűrjük, és alaposan lecsepegtetjük.
Ezután késsel finomra vágjuk.
A vajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk, majd belerakjuk az összezúzott fokhagymát és az összevágott parajt.
Az egészet jól felkeverjük, és szükség szerint felengedjük forró tejjel és csontlével.
Gyakori kevergetéssel lassan kiforraljuk.
Közben ízesítjük sóval, őrölt borssal, végül hozzáadjuk az előkészített zsemlét és tejszínt, lassan készre forraljuk.

ÚJ-ZÉLANDI SPENÓT FRANCIÁSAN
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
1,2 kg új-zélandi spenót, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 g törött bors, só

Elkészítése:
A megtisztított leveleket forrásban lévő, sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük. A megolvasztott forró vajban a spenótot átforgatjuk, zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval fűszerezzük. Bárány- és ürühúsokhoz adjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK LEXIKONJA - A SPENÓT
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.