Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK TÖKBŐL 1.

2017.03.27

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége.
Magyarországon általában kertekben termesztik a tökfajokat.
A lopótök kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.

Tökfajok és fajták - Termesztésbe vont fajok
A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik.
Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a
- pézsmatöknek kevés, az
- óriás- ill. spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtája van.

Spárgatök - Cucurbita pepo

Spárgatök

Táplálkozási értéke nem különösen nagy; értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi.
Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is.
Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk.
Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható.
Édeskés ízű virágja is ehető.
A spárgatök egy variánsa az
- olajtök, aminek héjatlan magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz.
Hazánkban a XX. század elején honosították meg az olajtököt, és elsősorban az Őrségben foglalkoznak termesztésével és az olajütéssel (az olaj préselésével).
Ehhez a fajhoz tartozik a
- cukkini, a
- takarmánytök (ennek a csökevényes maghéjú típusa az olajtök), a
- patisszon, és
- egyes dísztök-fajták is.

Cukkini - Cucurbita pepo var. giromontia

Cukkini

Beltartalmi értéke a többi spárgatökhöz hasonló (mivel ezek közé tartozik). Színe a sötétzöldtől a csíkozott szürkészöldig sokféle lehet. Rendszerint 20–25 cm-es korban, tehát egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze.
Felhasználható főzeléknek, rántva, de levesnek és savanyítva is.

Csillagtök - Cucurbita pepo var. patisoniana

Patisszon

Idegen eredetű neve patisszon.
A spárgatökhöz hasonló színű és ízű (mivel vele azonos fajú), korong alakú, csipkézett szélű.
A spárgatök beltartalmi értékeitől nem tér el jelentősen, de C-vitamin tartalma 30 mg/100 g.
Sokrétűen felhasználható.
Téli savanyúságnak 3–12 cm-esen már szedhető, a fejlettebbek főzeléknek vagy rántott töknek jók.
Vásárlásnál nyomjuk bele a körmünket, mert amelyikbe nem tudjuk belenyomni, az már öreg, nem szabad megvenni.
Főzeléknek ilyenkor is alkalmas, de péppé fő, és az íze sem a legjobb.
Searchtool right.svg Lásd még: Sajtos-sonkás patisszon receptje

Óriástök - Cucurbita maxima

Óriástök


Régóta ismert és termesztett növény Magyarországon is, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké.
Különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidrát-tartalma is közelíti a burgonyáét.
Főleg sütve fogyasztják, de a cukrásziparban is használják alapanyagnak.
Akkor szedik, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkorra a keményítőtartalma többé-kevésbé elcukrosodik.
Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Ide tartozik több fajta takarmánytök is.
Termése általában nagy, jellegzetesen bordázott.

Nevezik
- bécstöknek,
- tamburatöknek vagy
- olasztöknek is.
Romániában:
- doblec,
Erdélyben:
- sütőtök.
Elterjedt neve még az „úritök”.

Pézsmatök - Cucurbita moschata

Pézsmatök

Ismert sonkatök, bébitök néven is (manapság a tájékozatlan fordítók jóvoltából elterjedt a vajdió, vagy vajtök megnevezés is.
A termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő.
Húsa a sok karotintól élénk narancssárga.
Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütni való fajtáit.

Laskatök - Cucurbita ficifolia

Laskatök

Nagy - 5-6% - cukortartalmú főzeléknövény.
A karotin kevesebb benne, mint a spárgatökben, de sok ásványi sót tartalmaz.
Csak főzeléket főznek belőle, és főzés közben olyan szeletekre esik szét, mint amilyenekre a tököt gyalulni szokás.
Erről kapta népies nevét:
- Isten gyalulta tök.
Hűvös helyen jól eltartható. Enyhe telű területeken hatalmas répagyökerével áttelel.

Tökmag

Tökmag

A tök termésében lévő magokat sokfelé önállóan is fogyasztják.
A tökmagot péksüteményekbe is gyakran belesütik
A tökmagolajnak gyógyító hatást is tulajdonítanak.

Jegyzetek
Az angol nyelvben a megnevezés végéről (en:Butternut squash) gyakran elhagyják a tök szót.

További információk
- A cukkini termesztése és felhasználása
- A sütőtök termesztése és felhasználása
- A tök felhasználása
- Tökmag – linkgyűjtemény
- A húspótló-pörköltbevaló cukkini
- Cukkini gyorstalpaló
- Dekortippek őszre: dísztök teraszra, lépcsőre

Kategória:
- Növénynemzetségek
- Tökfélék

 

ALUDTTEJES TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók: 1,5 kg főzőtök, 3 dl aludttej, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál piros paprika, 1 teáskanál ecet, só, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A tököt meghámozom és meggyalulom. Jól besózom, és 30 percig hagyom a sóban, majd kicsavarom. A felforrósított olajon sárgára pirítom a lisztet, belekeverem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, ezután a tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát. Jól összekeverve ráöntök 1 dl vizet, és az aludttejet is hozzáöntve simára keverem és felforralom. Ráteszem a kicsavart tököt, az ecettel és a cukorral ízesítem, majd 15 percig főzöm. Közben megkeverem, hogy ne éghessen le. Végül a finomra vágott kaprot is beleszórom és még egyszer összeforralva tálalom.
Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

DIÉTÁS TÖKFŐZELÉK (1887. K. BENICZKY IRMA)
Elkészítése: Ha ezen kevés tápanyagot tartalmazó, vizenyős főzeléket valamely betegnek szabad élveznie, akkor a még fiatal tököt miután gondosan megtisztíttatott és a tökgyalun finomra vágatott; be kell savanyítani úgy, mint a káposztát, tudniillik egy darabka jó kovászt kell bele tenni és langyos vizet rá önteni, meleg helyen 24 óra alatt elé savanyú lesz, ha szabad, lehet egy pár szál fiatal zöld kaprot is bele tenni. Ha eléggé savanyú, fordítsd ki likacsos vaidlingba s hadd a levét egészen lecsurogni egy alá tett tálba, a kovász maradékot vagy salakot pedig távolítsd el gondosan, most készíts jó zsírból és finomlisztből ritka, világos barna rántást, a tökkáposztát könnyeden nyomd ki és tedd a rántásba, melyben tíz percig párolod, és vigyázattal forgatod, hogy össze ne törd, aztán ereszd fel a töklével és jó levessel s hadd még vagy egy percig főni, aztán tégy bele (ha szabad) egy kanál friss tejfölt és tálald fel.

HAGYOMÁNYOS TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök (cukkini, patisszon), 2 dl tejföl, 1 cs darált kaporlevél, 1 nagyobb fej aprított hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 3 ek teljes őrlésű liszt, 2 ek méz, 1 kk nátriumszegény só, 1 kk pirospaprika

Elkészítése:
A vöröshagymát kissé megpároljuk az olajban, hozzátesszük a gyalult tököt, a fokhagymát. 5 percen át pároljuk együtt, aztán adjuk hozzá a többit. 10 percnyi forralás után, amikor a tök levet engedett, tesszük bele a tejfölben jól kikevert lisztet. Ekkor állandó keverés mellett besűrítjük. Remek köret vagy főzelék lesz.
Adhatunk hozzá tükörtojást, rántottát, szója-, rizs- vagy csicseriborsó fasírtot.

Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - A TÖKFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.