Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK TÖKBŐL 4.

2018.08.16

FŐZELÉKEK LEXIKONJA


PARADICSOMOS TÖK 01.
Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a tökfőzelék, csak paradicsomot adunk hozzá, azaz a paradicsom áttört levével feleresztjük. Az ecet kimarad.

 

PARADICSOMOS TÖK 02.
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök, 25 dkg friss, kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, só, csipet cukor, ízlés szerint

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, a tököt jól megsózzuk, és fél óráig hagyjuk állni. A paradicsomot megmossuk, majd felnégyeljük. A hagymát megfonnyasztjuk a felforrósított olajon, azután a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és ráöntünk egy evőkanálnyi vizet. A levet eresztett tököt kissé kicsavarjuk, majd a hagymás-paprikás olajra tesszük. Fedő alatt puhára pároljuk, végül belekeverjük a paradicsomgerezdeket. Addig pároljuk tovább, amíg a paradicsom héja felpenderedik.
Bőven megborsozva tálaljuk.

PARADICSOMOS TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök, 25 dkg paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, só és csipetnyi cukor

Elkészítése:
A tököt besózom, és 20 percig hagyom a sóban, majd gyengén kicsavarom. A felhevített olajon megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd a tököt ráteszem. Hozzáadom még a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, az egészet jól átkeverem, és fedő alatt puhára párolom. Közben a tejfölt és a lisztet simára keverem, és vele a főzeléket besűrítem. Felforralom, és bármilyen feltétet kínálok hozzá.

PARADICSOMOS TÖKFŐZELÉK SZÓJALISZTTEL
Hozzávalók:
1 kg gyalult tök, 10 dkg paradicsompüré, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, só, 10 dkg cukor, 2-3 szál zellerlevél

Elkészítése:
A meggyalult tököt szűrőtálba tesszük, megsózzuk, 30 percig lefödve hagyjuk lecsöpögni. Az olajjal együtt lábasba tesszük, fedő alatt, takaréklángon pároljuk, szükség szerint kevés meleg vizet öntünk hozzá. A paradicsompürét simára keverjük a szójaliszttel, megcukrozzuk, a megpuhult tökből kidobjuk a zellert, hozzáöntjük a paradicsomot a tökhöz.
Ha kell még, kevés meleg vizet öntünk rá, takaréklángon 10 percig forraljuk.

Forrás:
Főzelékek könyve
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.