FŐZELÉKEK LEXIKONJA - FŐZELÉKEK TÖKBŐL 5.

PROVANCEI TÖKFŐZELÉK FEHÉRBORRAL
(COURGETTES A LA PROVENCALE)
Hozzávalók: 4 kis zsenge tök (vagy cukkini), 3 nagy paradicsom, 2 nagy hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl száraz fehérbor, mokkáskanálnyi morzsolt borsikafű, késhegynyi törött koriander, só, bors
Elkészítése:
Az apró tököt hámozatlanul hosszában 4-5 darabra szeljük, majd keresztben kettévágjuk.
A paradicsomot 1 cm-es karikákra vágjuk.
Serpenyőbe tesszük a felszeletelt hagyma és összezúzott fokhagyma felét, erre a tökszeleteket úgy, hogy mindegyik mellé 1 paradicsom kerüljön.
Megfűszerezzük.
Rátesszük a maradék hagymákat, sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a borral összekevert olajat.
Alufóliával lefedjük, nagy lángon felforraljuk, majd a sütőben 15 percig közepes, 30 percig lassú tűzön sütjük.
Önálló ételként, vagy tükörtojással, bundás kenyérrel, frissen sült hússal fogyasztjuk.

SÜTŐTÖK FŐZELÉK
Hozzávalók: - egy személyre
100 g sütőtök, 50 g burgonya, 1 mokkáskanál olaj
Elkészítése:
A sütőtök- és a burgonyakockákat annyi vízben pároljuk puhára, amennyi éppen ellepi. Pépesítjük, hozzáadjuk az olajat, felengedjük a megfelelő mennyiségű főzőlével és rövid időre visszatesszük a tűzhelyre, kis lángra, miközben gyorsan kevergetjük, hogy habos legyen.
Marhahúspüré illik hozzá.

TEJFÖLÖS TÖKFŐZELÉK
Elkészítése:
Forró olajban megpirítunk egy reszelt hagymát és egy csokor apróra vágott kaprot, majd hozzákeverjük a legyalult tököt. Megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Nagyon pici vizet adunk hozzá.
A tök igen hamar megpuhul, ekkor tejben elkevert liszttel behabarjuk, végül tejfölt is adunk hozzá. Utólag még ízesíthetjük egy kis citromlével vagy sóval, ha ez kívánatos.
Sült kolbászt adunk hozzá, vagy főtt virslit, gyerekeknek tojással ajánlom.
Kenyérrel, kiflivel fogyasztható, kiváló egytálétel.

FŐZELÉKEK LEXIKONJA
Szerző:


