Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK TÖKBŐL 7

2019.03.02

FŐZELÉKEK KÖNYVE

TÖKFŐZELÉK 06.
Elkészítése:
Egy kisebb, fiatal tököt meghámozunk, félbe vágjuk, belsejét kivájjuk, majd tökgyalun legyaluljuk. Egy közepes fej vöröshagymát apróra vágunk, és kevés olajon megfonnyasztjuk. Elpréselünk két gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a vöröshagymához, néhányat keverünk rajta, és megszórjuk fél mokkáskanálnyi pirospaprikával. Beletesszük a gyalult tököt, megsózzuk, amitől a tök enged annyi levet, amennyiben lefedve nagyon lassan puhára párolhatjuk. Közben hozzáadunk egy csokor finomra vágott kaprot. Egy pohár tejfölben simára keverünk egy evőkanál lisztet, fölengedjük tejjel, és besűrítjük vele a főzeléket. Ha kell utána ízesítünk, és jól kiforraljuk. Megjegyzés: A kapor jobban kiadja ízét, ha a vöröshagymával és a zúzott fokhagymával egy kicsit megfonnyasztjuk.

TÖKFŐZELÉK 07.
Elkészítése:
2-3 kiló tököt meghámozunk, meggyalulunk, besózzunk, gyenge ecettel kissé meglocsolunk, és így állni hagyjuk 30-60 percig. Akkor levét erősen kinyomkodva kevés zsírban pároljuk apróra vágott kaporral, kevés paprikával. Mikor kellőképpen megpuhult - vigyázzunk, hogy szét ne essék -, pár kanál liszttel meghintjük, összekeverjük, kissé pirítjuk, és végül főzeléksűrűségűre föleresztjük. Legízletesebb, ha tisztán tejföllel eresztjük fel, de beérhetjük összehabart aludttejjel és nagyon jó kovászos uborka levével is. Pár kanál tejföl természetesen így is dukál hozzá.

TÖKFŐZELÉK 08.
Hozzávalók:
1.2 kg gyalult tök, 4 dkg liszt, 4 dl joghurt, 2 kk. étolaj, vöröshagyma, ecet, só, kapor, édesítőszer

Elkészítése:
A legyalult tököt megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az olajban megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a tököt, meghintjük kaporral, összekeverjük, és félpuhára pároljuk. Tejfölös habarást készítünk, és a tökhöz adjuk. Megsózzuk, ecetet, pici édesítőszert teszünk bele, és felforralva készre pároljuk. Tejföl helyett kefirrel vagy joghurttal is habarhatjuk, kalóriát spórolunk vele.

Tökfőzelék 09.
Hozzávalók:
gyalult tök, hagyma, kefir, tejföl, kapor, só, pirospaprika, olaj, liszt

Elkészítése:
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, megszórom pirospaprikával, rárakom a gyalult tököt, és összekeverem. Rövid ideig párolom, majd felöntöm fél liter kefirrel, és belekeverem a kaprot. Ha már majdnem puha, hozzáadok 2-3 deci tejfölt, amiben elkevertem 1-2 evőkanálnyi lisztet, majd készre főzöm. Persze cukkiniből is elkészíthető.

TÖKFŐZELÉK MIKRÓBAN
Hozzávalók:
60 dkg gyalult tök, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, ecet, cukor

Elkészítése:
A legyalult tököt megsózzuk, majd néhány percig állni hagyjuk. Egy edénybe vajat teszünk és 2 percig 200 W-on felolvasztjuk, ezután lisztet keverünk hozzá, és 3 perc alatt 500 W-on rántást készítünk. Belekeverjük az apróra vágott hagymát és a kaprot, majd meghintjük pirospaprikával és elkeverjük a tejföllel. 1 dl vizet öntve hozzá, csomómentesre keverjük. A tököt a levétől kinyomkodjuk és belekeverjük az előbb elkészített fűszeres rántásba. 8 percig 500 W-on lefedve főzzük, majd kitakarva 5 percig 500 W-on elfőzzük a levét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK - TÖKFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.