Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK TÖKBŐL 8

2020.03.27

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

TÖKFŐZELÉK 10 HÓNAPOS KORTÓL
Elkészítése:
Vágjunk apróra egy közepes fej hagymát, pároljuk meg két evőkanál olajon, majd szórjunk rá 1 kg gyalult tököt.
Fedő alatt pároljuk 10-15 percig, majd belenyomunk egy gerezd fokhagymát, hozzákeverünk egy csokor apóra vágott kaprot.
Egy pohár tejfölben csomómentesen elkeverünk két evőkanál rizslisztet vagy zabpehelylisztet, majd ezzel a habarással sűrítjük a főzeléket.
Helyette burgonyapelyhet vagy főtt, szétnyomott burgonyát is használhatunk erre a célra.
A fagyasztott gyalult tök felengedéskor eresztett levét is használjuk fel!
Tálalás előtt keverjünk bele egy evőkanál almaecetet vagy fél citrom levét.
A felnőttek adagját csak tálalás után sózzuk, a kisgyermekébe egészen kevés sót tegyünk.

TÖKFŐZELÉK PARADICSOMMAL ÉS SERTÉSHÚSSAL CSECSEMŐKNEK
Hozzávalók:
Burgonya 50 g, tök 100 g, közepes nagyságú paradicsom 1 db, sovány sertéscomb 20 g, anyatej v. tápszer 30 ml olaj dl-enként 1 teáskanál

Elkészítése:
A kockára vágott sertéshúst fedő alatt puhára főzzük.
Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, pár perc múlva a felkockázott tököt is.
Beletesszük az anyatejet v. a tápszert, és az egészet fedő alatt puhára főzzük.
Amikor lehűlt, turmixgépbe öntjük és hozzáadjuk a meghámozott és műanyagszűrőn átpasszírozott paradicsompürét, valamint az olajat.
Az egészet jól összeturmixoljuk.

TÖKFŐZELÉK, PARADICSOMOS
- ZALA
Hozzávalók:
1 spárgatök, 1 nagy fej vöröshagyma, tojásnyi zsír, 3 púpozott evőkanál liszt, fél pohár tejföl,1 kávéskanál színes paprika, 1 kg paradicsom, 2-3 evőkanál cukor, 2-3 szál zellerlevél, só

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, a belsejét kiszedjük, megmossuk, legyaluljuk, megsózzuk.
A paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk, puhára főzzük, átpasszírozzuk.
A zsírt fölhevítjük, két kanál liszttel világos színű rántást készítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát.
A paradicsomlevet a rántáshoz öntjük.
Beletesszük a kicsavart tököt, elkeverjük, ha kell, vízzel hígítjuk, hozzátesszük a zellerlevelet, és puhára főzzük.
A tejfölt simára keverjük a liszttel és nagyon kevés vízzel, majd a főzelékhez adjuk.
Cukrozzuk, kiforraljuk, és ha kell, ízesíthetjük még sóval és cukorral.

TÖKFŐZELÉK TÜKÖRTOJÁSSAL
Hozzávalók:
200 g mirelit tök, 3 g étolaj, 30 g joghurt, 10 g liszt, kapor, só, vöröshagyma

Elkészítése:
A tököt az olajon megfuttatott vöröshagymán kevés vízzel puhára pároljuk.
Közben kaporral ízesítjük, majd ha már puha, a tejföllel elkevert liszttel óvatosan behabarjuk.
A tetejére teflonserpenyőben tükörtojást sütünk egy tojásból, zsiradék nélkül.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK - TÖKFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.