Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŐZELÉKEK TÖKBŐL 9

2020.06.12

FŐZELÉKEK KÖNYVE

TÖKFŐZELÉK TEJFÖLÖSEN
POZSONY
Hozzávalók:
1,5 kg tök, 1 ek só, 2 dkg vaj, 2-2 ek liszt és kapor, fél fej reszelt hagyma, 2,5 dl csontlé, 1-2 ek ecet, 1 ek cukor, tejföl

Elkészítése:
A tököt meghámozzuk, a magos középső részt kivájjuk, majd legyaluljuk.
Meghintjük sóval, lefedve állni hagyjuk egy órát, majd jól kinyomkodjuk.
Közben a vajból és a lisztből vékony rántást készítünk, majd beletesszük a hagymát is.
Amikor a hagyma már üveges, hozzáadjuk a kaprot.
A rántást egy nagy lábosba tesszük, felöntjük a csontlével, hozzáadjuk az ecetet.
Beletesszük a tököt, 10 percig pároljuk. beletesszük a cukrot, felforraljuk, ízlés szerint édesítjük, savanyítjuk.
Hozzákeverjük a tejfölt, és úgy kínáljuk.

TÖKFŐZELÉK - TEJFÖLÖS TÖK
Hozzávalók:
60-80 deka gyalult tök, 6 deka zsír vagy vaj, 5 deka liszt, 5 deka reszelt vöröshagyma, kis evőkanálnyi kapor, só, 2 deci tejföl, 2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé, 3 deka cukor

Elkészítése:
A meggyalult tököt besózzuk, és negyed óráig állni hagyjuk.
Felhevített zsírban vagy vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát és belerakjuk a sós léből kiemelt és jól kinyomkodott tököt, azután jól elkeverjük, egy kis ecetes vízzel feleresztjük és felfőzzük.
A tök levet ereszt, tehát 1-2 deci víznél ne öntsünk rá többet.
Tegyük hozzá a megvagdalt kaprot és a cukrot is.
Ha a tök puhára főtt, tejfölös habarással sűrítjük, és jól felforraljuk.

UBORKÁS TÖKFŐZELÉK
Hozzávalók:
80 dkg gyalult tök, 2 kovászos uborka, 3-4 dl kovászos uborkalé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, cukor, ízlés szerint, 1 evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj

Elkészítése:
A tököt jól megsózom, és 20 percig hagyom a sóban.
Közben az uborkát legyalulom (vagy almareszelőn lereszelem).
Az uborka lébe belekeverem a lisztet és a tejfölt.
A forró olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a gyengén kicsavart tököt rátéve, fedő alatt, saját levében 10 percig párolom.
Ezután ráöntöm az uborkás-lisztes tejfölt, hozzáadom a reszelt uborkát, és állandó keverés közben felforralom.
Csipetnyi cukorral ízesítem. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.

Forrás:
FŐZELÉKEK - TÖKFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.