Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDBAB FŐZELÉKEK 1

2020.07.09

FŐZELÉKEK KÖNYVE



CITROMOS ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 citrom, 2 dl tejföl, kevés cukor, só

Elkészítése:
A megtisztított, darabokra vágott zöldbabot kevés (ujjnyi) lobogó sós vízben megpároljuk.
Ha megpuhult, a citrom levét belecsavarjuk, a sárga héját belereszeljük, egy kevés cukorral ízesítjük, végül a tejfölt belekeverve felforraljuk, de nem főzzük.
Melegen és hidegen is egyaránt finom.

HAGYMÁS ZÖLDBAB
(INDIA) Hozzávalók:
50 dkg zöldbab 1 cm-es darabokra vágva, 80 dkg hagyma finomra vágva. 25 dkg burgonya kockákra vágva, 25 dkg spenót finomra vágva, 10 dkg vaj, 3 zöldpaprika csíkokra vágva, 5 gerezd fokhagyma, köménymag, pirospaprika, fekete bors, só

Elkészítése:
A zöldbabot és a spenótot kevés sós vízben lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.
A burgonyát sós vízben külön lábosban megfőzzük.
A párolt zöldségekből kinyomkodjuk a vizet, és a burgonyához tesszük.
Megszórjuk köménymaggal, pirospaprikával, megsózzuk - borsozzuk, és melegen tartjuk.
Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, aranysárgára pirítjuk rajta a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldpaprikát, együtt megpirítjuk.
Az egészet a zöldséges keverékre öntjük, felforraljuk, és még 4-5 percig főzzük.
Levesszük a tűzről, és fedő alatt saját gőzében 10 percig hagyjuk párolódni.
Melegen tálaljuk.

JULISKA ZÖLDBABFŐZELÉKE
Elkészítése:
Ehhez egy kiló zsenge zöldbabot megtisztítunk, kisebb darabokra vágjuk, és öt deka olvasztott vajban forgatjuk.
Sóval, csipetnyi cukorral meg egy fél citrom levével ízesítjük, és először a saját levében, majd mindig csak nagyon kevés vizet aláöntve, puhára pároljuk.
Végül a zsírjára sütjük, és két deci tejföllel elkeverve, csak egyet forralunk rajta.
Cukor helyett egy evőkanál barackízt is keverhetünk bele: nem lesz lekvár íze, hanem különlegesen zamatossá válik tőle a főzelék.

KAPROS ZÖLDBABFŐZELÉK 01.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg zöldbab, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor friss kapor, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése:
A zöldbabot megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, és 2-3 centis darabokra aprítjuk.
A tejfölt simára keverjük a liszttel és még 1/2 dl vízzel.
A meghámozott hagymát finomra vágjuk.
A lábost alacsony hőfokon felmelegítjük, rászórjuk a hagymát, és a hőforrást azonnal a minimumra csökkentjük.
A hagymát kevergetve megfonnyasztjuk, majd a pirospaprikát és a Vegetát rászórjuk.
Azonnal ráöntünk 2 dl vizet, jól összekeverjük, és hozzáadjuk a zöldbabot.
Befedjük, és 20 percig pároljuk.
A lisztes tejfölt beleöntjük, a megmosott és finomra metélt kaprot belekeverjük, és ismét befedve, további 5 percig főzzük.
A hőforrást kikapcsoljuk alatta, és még 5 percig hagyjuk befedve.
Tipp:
A zöldbabot párolhatjuk a szűrőfazékban is, akkor a párolólé ne legyen több 3 dl-nél, amit azután a habaráskor felhasználhatunk.

KAPROS ZÖLDBABFŐZELÉK 02.
Hozzávalók:
zöldbab 1 kg, zsiradék 5 dkg, liszt 7 dkg, tejfel 2 dl, vöröshagyma 5 dkg, só, kapor 2 csomó

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára fonnyasztjuk, hozzákeverjük a felvagdalt zöldbabot, kaprot.
Kevés vizet töltünk hozzá, és lefedve puhára pároljuk.
A lisztet a tejfellel elhabarjuk, és a zöldbabra öntjük.
Szükség szerint hígítjuk, sózzuk, majd felforraljuk.
Hasonlóképpen készíthetünk zelleres zöldbabfőzeléket, ha kapor helyett apróra vágott zellerlevéllel ízesítjük.

KÖNNYŰ ZÖLDBABFŐZELÉK
Hozzávalók:
zöldbab (2-3 cm darabokra vágva, vagy gyorsfagyasztott), kevés olaj, 3 ek liszt + 2 dl tejföl (vagy joghurt), só, majoránna, tárkony, bazsalikom

Elkészítése:
Kevés olajban a zöldbabot lefedve pároljuk 5-6 percig, sózzuk, fűszerezzük, felöntjük vízzel, annyival, hogy a zöldbabot befedje.
Ha a zöldbab megpuhult, egy pohárban 3 ek lisztet a tejföllel vagy joghurttal kikeverjük, hozzáöntjük a zöldbabhoz, kevergetjük, és néhány perc múlva levesszük a tűzről.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
FŐZELÉKEK KÖNYVE - ZÖLDBABFŐZELÉKEK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.