Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK KEREKRÉPÁRA

2019.11.18

FŐZELÉKEK LEXIKONJA

A tarlórépa (Brassica rapa var. rapa) egy, a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó kétéves lágyszárú gyökérzöldség
. Fő jellemzője a gyökérből és a gyökértőből képződő gumó.
A formája lapos-gömb, vagy hosszú kúpos, a színe lehet fekete, szürke, fehér, vagy sárga, a gumó föld feletti felső része zöld vagy lila.
A húsa fehér vagy sárgás.

A tarlórépa származási területe Kelet-Afganisztán, illetve Nyugat-Pakisztán lehet, de a Földközi-tenger vidéke is szóba jöhet.
Az ókorban már elterjedt volt kis-Ázsiában.
A rómaiak és a görögök már a kereszténység előtti időkben ismerték, szövegeik említik.
A középkor- és reneszánsz gyógyfüves könyveiben is megtalálható.
A régészeti bizonyítást bonyolítja, hogy nagyon hasonló a vad réparepce (Brassica rapa ssp. campestris) magja, amely szántóföldi gyomként nagyon elterjedt.
Szintén régóta termesztik Indiában és Kínában.

Tarlórépa a Bécsi Dioscorides

A karórépához hasonlóan a burgonya elterjedése előtt fontos termény volt. Magyarországon főleg a Dunántúlon termesztették.
A régi magyar szakácskönyvek "fehér répa" néven említik.
Az újkortól főként takarmányként jelentős és igazán gyakran csak éhínségek idején került az asztalra.
A 21. században a modern konyha az egészséges táplálkozásra való igény miatt újra felfedezte, ezért kulináris jelentősége ismét növekszik.

 

Felhasználás
A tarlórépa elsősorban téli gyökérzöldségként használatos, de felhasználása állati takarmányként is jelentős.
Zsenge levelei és fiatal gumója nyersen is fogyasztható.
Fejlett gumója főzve, illetve savanyítva a legjobb.
A gumó gyorsan nő, így a tarlórépa alkalmas gabonafélék utáni másodvetésre.
Egyes fajták már 50 nap után betakaríthatók, míg az áttelelőknek akár 100 napra is szükségük lehet.

Tápanyagtartalom

Jegyzetek
- Terebess konyhakert - Tarlórépa. terebess.hu. (Hozzáférés: 2018. március 16.)
- Pedanius Dioscorides: Der Wiener Dioskurides: Codex medicus Graecus 1 der Österreichischen Nationalbibliothek.
- Szakács mesterségnek könyvecskéje : a csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv. Király, Erzsébet–Kovács, Sándor Iván. 1981. ISBN 9632715500
- Czifray, István: Czifrey István, szakács mester, magyar nemzeti szakácskönyve : magyar gazda aszszonyok szükségeihez alkamaztatva. Vasváry, Gyula. 6. megbővített kiad. 1985. ISBN 9632920007
- Zöldségtermesztők kézikönyve|Digitális Tankönyvtár (hu-HU nyelven). www.tankonyvtar.hu. (Hozzáférés: 2018. március 16.)

 

Források
- Biológia Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

 

Kategória:
- Brassica
- Zöldségek
- Növényfajták
- Gyökérzöldségek (kulinária)

 

wikipedia

KERÉKRÉPA
KERÉKRÉPA FŐZELÉK - ŐRSÉG

Elkészítése:
Friss kerékrépát lereszelünk, besózunk és kifacsarva kevés vízzel felforralunk.
A vízbe tegyünk kevés ecetet, ne főjön szét a répa. Berántjuk zsíros-lisztes rántással, felforraljuk.
Puhára főzzük, kis ecettel savanyítjuk, és tejföllel tálaljuk.
A rántást kevés paprikával is színezhetjük.

RÉPAFŐZELÉK TAKARMÁNYRÉPÁBÓL
Elkészítése:
1 szép takarmányrépát megtisztítunk, megmosunk, három darabra vágunk és lereszelünk. 1 teáskanál sóval összekeverjük, és állni hagyjuk.
Közben megtisztítunk egy fej vöröshagymát, apró kockákra vágjuk, kevés olajban megpároljuk. 3 teáskanálnyi pirospaprikát adunk hozzá.
A répa levét kinyomjuk, a reszeléket a hagymához keverjük, felengedjük 2-3 pohár vízzel, ha kell, utánsózzuk és fedő alatt megfőzzük.
Világos rántással besűrítjük, végül 2 dl tejfölt adunk hozzá.

RÉPAGULYÁS
Módosított berzencei recept
Hozzávalók:
1-1,5 savanyított kerék vagy takarmányrépa,
A pörkölthöz:
1kg hús, hagyma, paradicsomlé, őrölt kömény, pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma felszeletelve, pritamin, házi gulyáskrém, 1/2 l sonkalé

Elkészítése:
A répát dupla mennyiségű vízben feltesszük főni, sonkalével, gulyáskrémmel ízesítjük, ha szükséges, sózzuk.
Elkészítjük a pörköltet, majd amikor már majdnem teljesen kész, a répához öntjük.
Összeforraljuk, és a végén 1/2 l tejföllel összekeverjük.

Forrás:
FŐZLÉKEK LEXIKONJA - KEREKRÉPA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.