Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FŰSZEREK KÖNYVE - A CURRY

2017.01.10

FŰSZEREK KÖNYVE


A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek.
A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez.
A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel.
A curry a tamil kari szónak egy túlságosan leegyszerűsített változata, melynek "szósz", "mártás" a jelentése.
A curry az angolok révén vált általános kifejezéssé, amit mindenféle indiai étel fűszerezéseként értelmeztek.
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik.
Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli.
Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz.

Curryvel ízesített indiai ételek
 

Legfőbb alkotóelemei:
- római kömény,
- kurkuma,
- lepkeszegmag,
- csilipaprika.
Az indiaiak körülbelül 25-30 fűszerből produkálják a különböző karis-aromákat, egy-egy ételbe általában hat-nyolcféle fűszert tesznek.
A fűszereket frissen, közvetlen a fogyasztás előtt őrlik és a megadott mennyiségben adagolják az ételekbe.
A különféle fűszerkeverékeket maszalának nevezik, az illatos, aromás fűszerkeveréket pedig garam maszalának hívják, amit a már majdnem kész ételekbe tesznek.

Felhasználják:
- Mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez.

További információk
- A karilevélről
- Micsoda valójában a curry?
- Curry-por

 

.wikipedia
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.