Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 12 - 4.

2016.10.13

GASZTRO LEXIKON


LISZTSZÓRÁS (LÁSD MÉG STAUBOLÁS)
- sűrítési eljárás, a pirított, párolt készítmények sűrítésekor alkalmazzák. A lisztszórás az ételek sűrítésére szolgál. Amikor az étel teljesen elfőtte a levét, akkor az ételt a főzőkanállal félretoljuk, és az edény alján maradt zsiradékba lisztet szórunk. Kissé megpirítjuk, majd felengedjük vízzel, tejjel, zöldség- vagy csontlével.
LIVARO
- francia sajtfajta
LIZI
- Nagyobb méretű hengeres testű és füles sörös korsó. Neve az általában Lizinek becézett német sörmérő kisasszonynak nevéből került át hozzánk. Főleg a századfordulón volt használatos eszköz a sörivás gyakorlatában.
LOBSTER (USA)
- homár
LOMBOK
- hosszú, vékony piros paprika. Spanyol borsnak is nevezik. Több fajtája van.
LOMBOK MERAH
- piros hegyes paprika.
LOMBOK MIDJAN
- zöldszínű erős hegyes paprika.
LOMBOK RAWIT
- apró, piros, nagyon erős hegyes paprika. Itthon macskapöcsünek is nevezik
LONG DRINKS (LANG DRINKSZ) - 1 dl-nél nagyobb mennyiségű, ún. hosszú báritalok gyűjtőneve. Ebbe a csoportba tartoznak: a fizzek, a sourek, a cobblerek, az eggnogok, a daisyk, a collinsok, a fixek.
LOPÓ
- Borszívó. Üvegből, műanyagból. régebben a lopótök terméséből készült eszköz, amelynek segítségével a hordóból kisebb mennyiségű bort lehet kivenni.
LORBER (LEVÉL)
- babérlevél
LÓTUSZ
- a lótusz gyökerét, magját és levelét egyaránt használják. Általában szárítva forgalmazzák. Gyökerét zöldségételekbe használjuk. Magja kiváló fűszer. Leveleibe töltelékeket göngyölnek. Keleti cikkeket árusító boltokban kapható.

 

 

 

 

Forrás:
Gasztronómiai lexikon
Szerző:


 
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.