Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 34

2018.11.15

GASZTRO LEXIKON

P
PARFÉ (PARFAIT)
- tejszínhabbal dúsított, formában fagyasztott fagylalt
PARÍROZÁS - (ha eljárás)
inak, zsiradékok eltávolítása a húsról, formázás
PARÍROZÁS (LÁSD MÉG ZSÍRTALANÍTÁS, LEZSÍROZÁS)
- főzés közben az ételek felszínére feljött felesleges zsiradékot leszedjük.
Ha a szűréshez szűrőruhát használunk, akkor előbb hideg vízzel nedvesítsük meg és jól csavarjuk ki.
PÁRIZSI BUNDÁZÁS
- a hússzeleteket csak lisztbe és felvert tojásba mártjuk, melyet közvetlenül csak a sütés előtt végezzünk
PÁRIZSIASAN
- lisztbe és felvert tojásba bundázva
PÁRMAI MÓDRA
- a darabolt húsokat (pl. borjú, sertésborda) és szárnyasokat tojásba és sajtba bundázzák, olajban kisütik, majd paradicsommártással tálalják.
(Párma - város Olaszországban)
PARMENTIER MÓDRA
- a sült burgonyát finomra vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával meghintik.
Sült húsok (pl. bélszínszeletek) mellé adják körítésnek.
(Antoine Parmentier a XVIII. században ő terjesztette el a burgonyát Franciaországban)
PÁROLÁS
- a párolást mindig rövid lében vagy mártásban végezzük, fedő alatt, erős gőzképződéssel.
Ezáltal az étel megőrzi sajátos ízét, tápnedveit.
PASHA
- török kávélikőr
PASILLA
– mexikói csípős paprika
PASTA (OLASZ)
- kifőtt tészta, paszta
PASTA ASCIUTTA, PASTASCIUTTA (OLASZ)
- kifőtt tészta
PASTA E CECI (OLASZ)
- tésztás csicseriborsó-leves
PASTA E FAGIOLI (FASOI - OLASZ)
– fehérbab-leves sózott sertéshússal és tésztával
PASTA IN BRODO (OLASZ)
- marha-, vagy csirkehúsleves valamilyen levestésztával
PASTACIUTTA (OLASZ)
- kifőtt tészta
PASTICHIO, PASTITIO (GÖRÖG)
- tésztafelfújt

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
GASZTROLEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.