Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GASZTRO LEXIKON 35

2018.12.12

GASZTRO LEXIKON

P
PASZIÁNSZ
- apró, tojásfehérje-habból készített könnyű teasütemény, karácsonyfadísz
PASSZÍROZÁS (LÁSD MÉG ÁTTÖRÉS)
- préselés, szitán áttörés. Az áttörés célja a durvább rostú anyagok emészthetőbbé, élvezhetőbbé tétele. Ma már igen jó módszer a turmixolás, de néhány anyagot még akkor is át kell törni (pl. paradicsom, apró magú gyümölcsök). Egyes anyagokat még forrón kell áttörni, mert ha kihűlnek, "megszappanosodnak" (pl. gesztenye).
PASZTILLA
- korong alakú csokoládé
PASZTINÁK
- (paszternák) levesek ízesítésére használt répaszerű növény
PASZTÖRIZÁLÁS
- 100°C alatti hőkezeléses tartósítás
PASZTRÁNA
- A vajas, lapos péksütemény, a valamikor nagyon népszerű pacsni ritkábban használt neve.
PASZULY
- tarkabab
PÂTÉ
- finomra aprított, rendszerint többféle fűszerezett húsból és májból készült, sütőben gőzölt, néha tésztába burkolt pástétom, amelyet szeletelve tálalnak (francia - előétel)
PATISSZON
– csillagtök
PATLADZSIKA
- Régi kifejezés a csángóknál. Így hívták a paradicsomot.
PATLICAN
– padlizsán (török)
PAUPILETTES
- hústekercs
PAVRUYA
– rák (török)
PAYSANNE
– negyed körökre vágás
PEBERBOEF (DÁN) - borsos marhaszelet
PEKINGI MÓDRA
- (ha kínai konyhai irányzat) az édes-savanyú ízek jellemzik
PÉKNÉ MÓDRA
- hagymával és burgonyával együtt sütve; (olykor) sütőben sütve
PEKTIN
– növényi eredetű kocsonyásító szer

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
GASZTRO LEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.